Dít valt op in de docu van Harry en Meghan

Intussen in Buckingham Palace: 'Keep Calm and Carry On.'

Door Ella Vermeulen
Harry Meghan docu

De eerste drie afleveringen van de Netflix-docu over Harry en Meghan staan live. Er is al ontzettend veel om te doen geweest, ook wat betreft geloofwaardigheid. Dus, wat valt op?

Prins Harry lijkt kritiek te uiten op zijn vader, koning Charles, en zijn broer, kroonprins William als hij zegt over de mannen in de koninklijke familie: "De verleiding is om iemand te trouwen die in de mal past, in tegenstelling tot iemand waar je misschien voor voorbestemd bent. Het verschil tussen beslissingen nemen met je hoofd of je hart – mijn moeder nam die, zo niet allemaal, met haar hart en ik ben een zoon van mijn moeder."

Harry Meghan docu
© Netflix

Harry over negatieve publiciteit die er volgens het hof bij zou horen: "Sommige leden van de familie zeiden: 'Right, mijn vrouw heeft dat ook allemaal moeten ondergaan, dus waarom zou jouw vriendin anders moeten worden behandeld? Waarom zou zij een speciale behandeling moeten krijgen? Waarom zou zij beschermd moeten worden?' Ik zei: het verschil is hier het racisme-element."

 

'Ik denk dat ze verrast waren dat die rooie zo'n mooie en intelligente vrouw had kunnen krijgen'

 

De hertog van Sussex denkt dat het feit dat zijn vrouw een Amerikaanse actrice is het oordeel van zijn familie heeft beïnvloed. "Ik herinner me dat mijn familie haar voor het eerst ontmoette en ongelofelijk onder de indruk was. Sommigen wisten niet wat ze met zichzelf aan moesten. Ik denk dat ze verrast waren. Verrast dat die rooie zo'n mooie en intelligente vrouw had kunnen krijgen. Maar het feit dat ik een Amerikaanse actrice date had het meeste invloed op hun oordeel, meer dan wat dan ook in het begin: 'Oh, ze is een Amerikaanse actrice, dit houdt toch geen stand.'"

 

Kate voelde blijkbaar niet de behoefte om Meghan bij de eerste ontmoeting meteen te huggen

 

Meghan over haar eerste ontmoeting met William en Catherine: "Toen Will en Kate voor het eerst langskwamen, ze zouden komen eten, droeg ik een gescheurde jeans en liep ik op blote voeten. Ik ben een hugger, altijd al geweest. Ik besefte niet dat dit nogal confronterend is voor veel Britten en kreeg al snel door dat de formaliteit van de buitenwereld ook binnen wordt voortgezet."

Meghan Queen
© Getty Images

Ze zegt ook dat lid worden van de koninklijke familie niets wegheeft van The Princess Diaries omdat ze geen les kreeg in hoe alles ging en het volkslied moest leren via Google. Dit is overigens eerder al ontkent door het hof: meerdere bronnen zeggen dan men zich 'in alle bochten heeft gewrongen om Meghan te helpen'. 

Haar gebrek aan kennis aan hoe de Royal Family werkt werd ook duidelijk bij haar eerste ontmoeting met de Queen.

Harry: "Hoe leg je uit dat je buigt voor je grootmoeder? En dat je een kniksje moet maken? Vooral aan een Amerikaan. Het is raar."

Meghan: "Het begon tot me door te dringen dat het een big deal was. Amerikanen zullen begrijpen wat ik bedoel: we hebben middeleeuwse dingen, diner en een ridderspel. Het was zoiets."

De derde aflevering gaat dieper op het koloniale verleden van de royals en Harry's (en ook Meghans) bewustwording van het feit dat ze als 'anders' of 'zwart' werd gezien.

Inhoudelijk is de toon vooralsnog ongeveer zoals bij Oprah en wordt er ook eigenlijk amper iets nieuws gemeld door het stel. Vreemd is wel dat er beelden zijn gebruikt om te illustreren hoe Meghan belaagd zou zijn door de pers, die op totaal andere momenten van heel andere mensen zijn gemaakt. En de beelden die ze als een verstoring van hun privacy brengen, horen gewoon bij een werkbezoek in Zuid-Afrika, waarvoor welgeteld drie mediamensen waren geaccrediteerd: dat kun je moeilijk een meute noemen.

harry meghan kinderen
© Netflix

Verder opmerkelijk: de vertederende beelden met hun kinderen, die ze uit de publiciteit wilden houden, maar toch deel uitmaken van de productie.

Is er iemand die haar eigen aanzoek filmt in plaats van te genieten van het moment? Het getuigt ook van enige berekening om zichzelf te filmen in de laatste weken voor en na de Sussexit (en een eigen fotograaf te laten meelopen), alsof toen al het plan bestond om er ooit een docu aan te wijden. Voor een stel dat zelf herhaaldelijk in hun saga op – zullen we het aardig houden en het inconsistenties noemen? – is betrapt, is het ook nogal wat om te claimen dat zij de waarheid kennen. Vooralsnog lijkt het er meer op dat ze aan hun pitch voldoen: hun verhaal, hun waarheid.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in