Diana vertelt hoe zij Camilla confronteerde met affaire in nieuwe documentaire

Door Kim Veldema
Diana vertelt hoe zij Camilla confronteerde met affaire in nieuwe documentaire

Ooit hintte Lady Di al in een interview: "Er waren drie mensen in ons huwelijk, dat was te veel." Daarmee doelende op de affaire tussen Charles en Camilla Parker Bowles.

Maar in de documentaire die National Geographic gisteravond uitzond, laat Diana zich écht heel duidelijk en uitgebreid uit over de huwelijkscrisis en over haar 'korte gesprek' met Camilla. 

In her own wordsIn Diana: in her own words vertelt Diana voor het eerst hoe ze Camilla confronteerde met de verhouding die uiteindelijk tot de spraakmakende scheiding leidde. De affaire tussen Charles en zijn jeugdliefde Camilla begon al kort na de bruiloft. In 1996 ging het royal paar definitief uit elkaar.

Lees ook: Best of Diana: de 'revenge dress'

SchokkendBijzonder en tegelijk schokkend om Diana nu zelf aan het woord te horen. Niet in de laatste plaats omdat ze beeldend vertelt welke drama's zich hebben afgespeeld tussen de drie. Op een feestje in 1989 waar Diana ("Ik wilde haar niet langer begroeten met een kus") voor het eerst alleen de hand van Camilla schudt ("Ik was blij dat dat achter de rug was"), mist Diana ineens Charles en Camilla.

'Ik wil even met je praten'Ze gaat naar hen op zoek - al wordt ze tegengehouden door andere gasten: "Ze zeiden: 'Diana, ga niet naar beneden.'" Maar dat doet de prinses toch, en in een kamer treft ze Charles, Camilla en een - voor Diana onbekende - vriend van de twee. "Ik zei tegen Camilla: 'Ik wil graag even met je praten als dat kan. Camilla voelde zich heel ongemakkelijk, liet haar hoofd zakken en zei: 'Ja, goed.'"

Doodsbang voor haar rivaleDiana: "Ik zei tegen de twee mannen: 'Oké jongens, ik heb even een kort gesprekje met Camilla. Ik kom straks weer naar boven.' Ze renden naar boven als kippen zonder kop en ik vóelde dat daar de hel was losgebroken. Camilla en ik gingen zitten, ik was doodsbang voor haar. Ik zei: 'Camilla, ik wil dat je weet dat ik precies doorheb wat er gaande is.' Ze antwoordde dat ze niet wist waar ik het over had. Ik zei: 'Ik weet wat er tussen jou en Charles aan de gang is. Ik wil dat je dat weet.'"

'Je hebt alles wat je hartje begeert'Het antwoord van Camilla noemt Diana "heel interessant". "Camilla zei: 'Je hebt alles wat je hartje begeert. Alle mannen in de wereld worden verliefd op jou. Je hebt twee mooie kinderen, wat wil je nog meer?' Ik zei: 'Ik wil mijn man.'"

Beluister hier het openhartige fragment waarin Diana in haar eigen woorden de geschiedenis vertelt: