• Powervrouwen

Tamara van Ark, de vliegende keep van het Binnenhof

Tamara van Ark, de vliegende keep van het Binnenhof

'In crisistijd moet je je verantwoordelijkheid nemen.'

Stel, je hebt op stel en sprong een ervaren bestuurder nodig, who you're gonna call? Tamara van Ark (46), natuurlijk. De VVD'er was van 2010 tot 2017 Kamerlid. Daarna staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet Rutte III...

Tamara van Ark, de vliegende keep van het Binnenhof

... om in 2020 Martin van Rijn op te volgen als minister voor Medische Zorg: "Ik wist dat het zwaar zou worden, maar in crisistijd moet je je verantwoordelijkheid nemen."

Tamara van Ark, de vliegende keep van het Binnenhof

Bij de verkiezingen was Van Ark vervolgens de running mate van Mark Rutte. En na het uitvallen van de formatieverkenners Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, werd ze met Wouter Koolmees – ook al zo'n multi-inzetbaar type – de nieuwe verkenner. Wie is deze powervrouw?

Van Ark is geboren in Den Haag, maar groeide op in Zevenbergen 'als kind met meningen': als ze het ergens niet mee eens was, ging ze langs de deuren om handtekeningen op te halen. Later studeerde ze economie in Rotterdam.

Ze was twee keer wethouder, werk dat haar erg beviel: "Je zit namelijk midden in het dorp en weet dus echt wat er speelt," zegt ze bij Radio Capelle. "De dingen waar je mee bezig bent als wethouder zijn ook de onderwerpen waar de mensen die je tegenkomt op het schoolplein, in de supermarkt en op straat direct mee te maken hebben. Dat maakt het ontzettend leuk."

'Er gebeurt iets als je mensen bij elkaar zet die echt wat willen doen en bereiken'

Ze leerde er ook haar belangrijkste werkles: “Er gebeurt iets als je mensen bij elkaar zet die echt wat willen doen en bereiken. Dat is een hele belangrijke voorwaarde als je iets wilt laten slagen. Ik heb ook gezien dat het soms heel hard nodig is dat je als overheid aan de slag gaat met mensen die het niet alleen kunnen.”

Tamara van Ark, de vliegende keep van het Binnenhof

In 2010 kwam Tamara in de Tweede Kamer, met Sociale Zaken en Gezondheidszorg als specialismes. Ze heeft twee dochters met Elbert Dijkgraaf, voormalig Kamerlid voor de SGP en koestert haar West-Brabantse roots: "Als ik de Moerdijkbrug over ben, zeg ik automatisch weer houdoe," zegt ze in BN De Stem.

Over als vliegende keep worden ingezet zegt ze: "Vooral de dossiers die nog niet tot een einde zijn gebracht laat ik met een beetje pijn in het hart achter. Ze worden toch een beetje je kinderen." Eerst nu maar eens het verkennersdossier weer op de rails krijgen – als íemand het kan…

Foto's (c) ANP, VVD, Rijksoverheid

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in