Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Staatssecretaris Gunay Uslu: 'Slachtoffer van The Voice waren niet veilig'

Dat het achter de schermen bij The Voice of Holland zo mis is gegaan, komt vooral omdat er geen duidelijke regels waren en er amper op werd gereageerd.

Gunay Uslu

De HR-afdeling en directie van productiebedrijf ITV kregen niets te horen over het wangedrag dat plaatsvond achter de schermen bij The Voice of Holland. Dat komt vooral doordat het bedrijf daar geen duidelijke regels voor had. Na meldingen volgde soms een mondelinge waarschuwing, maar daar bleef het bij.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne, dat woensdag gepubliceerd is. Het onderzoek begon nadat het YouTube-programma BOOS de misstanden achter de schermen naar buiten had gebracht.

14 maanden onderzoek

Voor het onderzoek, dat veertien maanden duurde, heeft Van Doorne 62 mensen geïnterviewd en een groot aantal documenten bekeken. Het gaat voornamelijk om mailtjes en berichtjes uit een dataset van dan drie miljoen items.

Uit de gesprekken blijkt dat mensen niet wisten waar ze terechtkonden met hun klacht of melding van wangedrag. Bovendien voelden ze zich onveilig. Mensen kregen de indruk dat bepaald gedrag normaal werd gevonden of dat 'geklaag' niet werd gewaardeerd.

Ook vergrootten de hiërarchie en de machtige positie van bepaalde mensen dat onveilige gevoel. Werknemers kregen de indruk dat er een cultuur heerste waar mensen elkaar in bescherming namen.

ITV deed weinig

Als mensen al melding deden, deed ITV er weinig mee. Het bleef dan bij een informele waarschuwing.

Het onderzoeksrapport licht één specifieke situatie uit. In twee afzonderlijke perioden kregen verschillende leidinggeven een melding van ongepast gedrag. De persoon in kwestie maakte ongepaste opmerkingen en stuurde berichtjes met seksuele inhoud.

Desondanks kwam de klacht niet bij hr of het statutaire bestuur. Het bleef bij een mondelinge waarschuwing en een excuus van de persoon in kwestie. De melding werd bijvoorbeeld niet schriftelijk vastgelegd.

Hierdoor heeft Van Doorne geen bewijs gevonden dat het grensoverschrijdend gedrag is gemeld bij het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen ze er volgens het onderzoek pas na de BOOS-uitzending achter.

Geen regels

Geïnterviewden vertellen in het rapport dat het maken van entertainment, en met name The Voice, "in het algemeen vaak geseksualiseerd wordt". Ze omschrijven de sfeer achter de schermen als "flirterig, fysiek en knuffelig".

Toch heeft ITV geen richtlijnen voor fysiek gedrag, zodat niet duidelijk is wat gepast en wat ongepast is. Dit geldt ook voor The Voice Senior. Voor The Voice Kids heeft het bedrijf dergelijke regels wel opgesteld.

Aanbevelingen 

Naar aanleiding van het onderzoek heeft Van Doorne tien aanbevelingen opgesteld die de werksfeer bij ITV en The Voice veiliger kunnen maken. Zo moet het bedrijf de regels rond (on)gepast gedrag verder verduidelijken.

Daarnaast moet de rol van vertrouwenspersonen duidelijker worden. Bovendien krijgt ITV het advies om externe ondersteuning in te schakelen, zoals een psycholoog. Die kan melders van (mogelijk) ongepast gedrag helpen.

Excuses

ITV is de Nederlandse tak van het Britse moederbedrijf, dat zich in Londen bevindt. "Wij maken onze excuses aan iedereen die enige vorm van ongepast gedrag rond het maken van The voice of Holland heeft ondervonden", zegt directeur Lisa Perrin. "ITV wil blijven werken aan een omgeving waarin de mensen die voor ons werken of in onze shows verschijnen eerlijk en respectvol worden behandeld en zich betrokken voelen."

'Niet veilig'

Gunay Uslu, Staatssecretaris Cultuur en Media, onderstreept de conclusie van het onderzoek van ITV over de misstanden bij 'The Voice' het belang van een cultuuromslag in de cultuur- en mediasector. Dat laat zij weten in een reactie aan RTL Boulevard.

Volgens Uslu bevestigt het onderzoek het eerdere beeld over de misstanden bij The Voice. "Er bestond een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag kon plaatsvinden. Slachtoffers voelden zich niet veilig, en wáren ook niet veilig."

Volgens de staatssecretaris is een cultuuromslag nodig in de sector. "Inmiddels is al een aantal zaken in gang gezet, ook vanuit de sector. Namens het kabinet is regeringscommissaris Hamer hiermee hard aan de slag."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in