Sofa Gate krijgt nog een staartje: allemaal achter Ursula!

Sofa Gate krijgt nog een staartje: allemaal achter Ursula!

Europese vrouwenorganisaties eisen ontslag Charles Michel.

Het was een zeldzaam ongemakkelijk moment vorige week: Charles Michel,  de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders, was met Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op bezoek bij Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Sofa Gate krijgt nog een staartje: allemaal achter Ursula!

Er waren slechts twee stoelen voorzien voor dat onderhoud en die werden door Michel en Erdogan gebruikt, terwijl Van der Leyen een eind verderop op de bank moest plaatsnemen.

Michel krijgt veel kritiek dat hij zo maar op de stoel ging zitten en er geen punt van maakte dat de vrouw in het gezelschap werd afgescheept met een plek buiten beeld, tegenover Erdogans buitenlandminister die diplomatiek gezien aanzienlijk lager in rang staat. De boodschap leek te zijn dat ze er niet toe deed. Het incident is inmiddels Sofa Gate gedoopt, omdat het indruist tegen gender equality, iets waar momenteel (terecht) veel over te doen is. 

Weinig assertief

Michel zit zelf ook met zijn gebrek aan assertiviteit: "Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment, omdat de beelden zich blijven afspelen in mijn hoofd."

Europese vrouwenorganisaties hebben nu een brief gestuurd om zijn ontslag te vragen na 'Sofa Gate'. Al meer dan 2.500 mensen uit België, Frankrijk en Italië, maar ook uit niet-EU-landen hebben de brief in minder dan twee dagen tijd al ondertekend.

Sofa Gate krijgt nog een staartje: allemaal achter Ursula!

Volgens de organisatie Fondation Millenia, een internationale organisatie die zich onder meer inzet voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, maakte Michel 'drie grote fouten' die 'een slag in het gezicht zijn van alle vrouwen'.

De fouten 'zijn in strijd met de diplomatie, de Europese Unie en de mensenrechten, in het bijzonder de rechten van vrouwen', klinkt het.

Hoezo, emancipatie?

'Als we die drie grote fouten in beschouwing nemen, is het vanzelfsprekend dat zwakke excuses de politieke leemte niet oplossen die u voor de EU hebt veroorzaakt tegenover de burgers en de wereld', aldus de organisatie in de open brief aan Michel. Ze vermelden ook dat media wereldwijd over het incident hebben bericht en dat er ermee gespot wordt. 'We vragen dus uw ontslag als voorzitter van de Europese Raad.'

Onder de eerste ondertekenaars van de open brief bevinden zich onder meer de voorzitster van de Franstalige vrouwenraad van België Sylvie Lausberg, federaal parlementslid voor DéFI Sophie Rohonyi en voorzitster van de Ligue du Droit International des Femmes Annie Sugier.

Smoesjes

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune noemde 'Sofa Gate' zondag 'een vernedering door Turkije' van Von der Leyen. 'Het probleem in deze affaire is niet Europa, maar Turkije', zei hij. 'Het is een Turks probleem dat volgens ons opzettelijk is gebeurd.' Hij spreekt zo de hypothese tegen dat er fouten zijn gebeurd binnen het Europese protocol. Maar wat zou er zijn gebeurd als Michel was blijven staan tot er ook een stoel voor Von der Leyen was gehaald? Wij denken dat er dan héél snel een stoel was bijgeschoven.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in