Primeur: een vrouw fluit de Oranjemannen!

Primeur: een vrouw fluit de Oranjemannen!

Stéphanie Frappart: 'De spelregels veranderen niet, hoor.'

Het belooft een bijzondere voetbalwedstrijd te worden: Nederland - Letland, vanavond in de Arena. Niet per se vanwege de tegenstander of omdat er best veel publiek bij mag zijn, maar meer door de scheidsrechter.

Dat is namelijk de Française Stéphanie Frappart (37) en zij is de eerste vrouw die een duel van de Oranjemannen leidt. Het is niet haar eerste manneninterland overigens: ze fluit al jaren internationale wedstrijden. 

Primeur: een vrouw fluit de Oranjemannen!

Cesar Azpilicueta (Chelsea) krijgt een gele kaart van Frappart tijdens de UEFA Super Cup tegen Liverpool in 2019

Frappart blijft er kalm onder:  "Er is weinig verschil, denk ik. Het voetbal blijft hetzelfde en de regels zijn hetzelfde." Toen een speler een keer aan haar vroeg: 'Moet ik mevrouw of meneer tegen u zeggen?, antwoordde ze streng: 'Wat denk je, als je kijkt hoe ik eruit zie?'

Primeur: een vrouw fluit de Oranjemannen!

Frappart is volgens kenners vastberaden, heeft stalen zenuwen, is een uitstekend manager en beschikt over een topconditie. Daarnaast wordt ze omschreven als iemand met  'een grote emotionele beheersing' die diplomatieke en pedagogische trekjes heeft. De Nederlandse scheidsrechter Lizzy van der Helm kent haar. "Deze vrouw is op en top professional", zei ze in een eerder interview met RTL Nieuws. "Ze is een mooi voorbeeld voor vrouwen in mannenwerelden: tijden veranderen." 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in