Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Partijleider Caroline van der Plas: 'Ik heb geen seconde spijt van mijn stap de politiek in te gaan'

Het was een uitdagend jaar voor oppositie voerende Caroline van der Plas. Ze blikt terug op een jaar vol stress en strijd, én kijkt vooruit.

Caroline van der Plas

Voormalig journalist Caroline van der Plas (55) is medeoprichter van en Kamerlid voor de BoerBurgerBeweging (BBB). In 2019 overleed haar man, ze heeft twee zoons.

‘Een privéleven heb ik eigenlijk niet meer sinds ik in de Kamer zit. Vriendin­nen zie ik hooguit één keer per maand voor een snelle borrel bij hen thuis, mijn moeder van drieëntach­tig wil ik meer aandacht geven, maar dat is lastig met slechts één zetel en een rollercoaster aan grote gebeurtenissen als de oorlog in Oekraïne en de asiel-, stikstof- en koopkrachtcrisis.

Ook kan ik moeilijk nee zeggen. Dan sta ik na een nachtelijk debat ’s ochtends vroeg weer bij een bakkerij, zorginstelling of boerenbedrijf. Heel leuk en bijna altijd denk ik: dat doe ik wel even. Maar heel veel evens worden vaak complete weekends. Ik heb mijn medewerkers daarom gevraagd mij in bescherming te nemen tegen mezelf. Strenger voor me te zijn: nee Caroline, dit kan volgend jaar ook.

Verder steek ik veel tijd in het bijhouden en beantwoorden van de tweehonderd e-mails die ik elke dag krijg. Overslaan gaat niet, dan heb ik er straks vier- of zeshonderd. Bovendien wil ik weten wat de mensen mij vragen en sturen.’

Een harde wereld

‘Ik heb geen seconde spijt van mijn stap de politiek in te gaan. Dit is het mooiste werk dat er is: ontzettend eervol om een van de honderd­vijftig volksvertegenwoordigers te mogen zijn. Ik zou dit wel altijd willen blijven doen. Om kleine dingetjes aan het beleid bij te dragen of te veran­deren, om invloed te hebben op de agenda.

Ik ben zelf achter het stuur gaan zitten om mensen een stem te geven. Zo sloeg ik laatst op de trom voor chronisch zieken om hun hoge energierekening. Het is wel een harde wereld. Het debat, ook rondom boeren, is zo gepolariseerd en in de Kamer zelf is de sfeer evenmin goed. Iedereen vecht elkaar de tent uit. Ik zou wat dat betreft wel wat meer rust willen.

Verder merk ik dat andere partijen met argusogen naar ons kijken. Dat doen ze natuurlijk omdat ze last van ons hebben. Worden we uitgemaakt voor extreem rechts, inhoudsloos of visieloos. Belachelijk. Zelf heb ik daar geen last van, ik heb een dikke huid en ik hou mijn focus op belangrijke zaken. Iedereen mag vinden wat hij of zij wil zolang het niet heel persoonlijk wordt, zoals afgelopen zomer met bedreigingen. Dat is andere koek.

Je hebt inmid­dels de neiging te zeggen: dat hoort erbij. Maar nee, dat hoort er niet bij natuurlijk. De Kamer reageerde goed, er werden maatregelen genomen en ik heb veel steun gekregen. Voor 2023 concentreren we ons op de Statenverkiezingen, zodat we ook Eerste Kamerzetels kunnen binnenhalen en invloed hebben aan de wetgevingskant. We steken veel tijd in het binnenhalen van goede mensen, want we willen geen baantjesjagers of partijhoppers. Daarnaast wil ik dat we uit die stikstofdiscussie komen, dat boeren worden gehoord.’

Stoppen met roken

‘Op persoonlijk vlak wil ik heel graag gezond blijven. Ik pleeg roofbouw op mezelf door mijn neiging alsmaar door te gaan. Ik zit veel, heb bijna geen tijd om te bewegen en kook vaak iets wat makkelijk is. Ik zou graag een paar kilo afvallen en fitter worden, maar hoe doe je dat met een zeventigurige werkweek? Als iemand een tip heeft, graag.

Verder zou ik moeten stoppen met roken, maar ik ben een ontzettende slappeling. Ik deed mee aan Stoptober maar na een dag was ik zo gestrest dat ik naar de sigaretten in de keukenla greep. Dom natuurlijk dat het pakje er lag. Maar dat komt ook een beetje doordat ik alleen ben. Ik heb niemand naast me die zegt: ‘Lien, weg met die sigaretten, we gaan wandelen.’ Ik controleer het kabinet, maar niemand controleert mij.’

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in