Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Partijleider Attje Kuiken: 'Er moet een einde komen aan die ontzettende ongelijkheid'

Op veel vlakken was het een uitdagend jaar voor deze oppositie voerende vrouw. Attje Kuiken blikt terug op een jaar vol stress en strijd en vertelt hoe ze kijkt naar 2023.

Attje Kuiken

Attje Kuiken (44) zit sinds 2006 in de Kamer voor de PvdA. Dit jaar is zij ook politiek leider van de partij geworden. Ze heeft een dochter.

‘Voor mij persoonlijk is 2022 het jaar van de grote veranderingen. Ik ben partijleider geworden van de PvdA. Spannend om mijn vinger op te steken en eervol dat ik dat mocht doen. Ik voel het als een grote verantwoorde­lijkheid, er komt veel bij kijken en het is mooi dat ik echt iets kan betekenen voor mensen.

Een van de eerste dingen die ik deed, was samen met GroenLinks voorstellen doen voor de verhoging van het minimumloon, voor extra zorgtoeslag en voor een maximum tarief voor energie. Dat geld maakt het verschil: wel of niet douchen of de kachel aanzetten. Het zorgt voor meer zekerheid en rust.’

Verschrikkelijke situatie

‘Zelf proberen we thuis ook te besparen en ons steentje bij te dragen aan de oplossing van de energiecrisis. Ik heb extra warme dekens gekocht en zet mijn thermostaat lager. Ook letten we beter op hoe lang iedereen doucht. Maar de huidige situatie is voor mij meer dan alleen de vraag: hoe komen we de winter door?

We moeten verder kijken. Hoe worden we minder afhankelijk van fossiele energie en foute regimes? Ik leef ontzettend mee met mensen in Oekraïne. Vlak voor de oorlog ben ik nog in Kiev geweest. Wat een prachtige stad en fijne bewoners. En wat zijn ze in een ver­schrikkelijke situatie terechtgekomen.

De gevolgen daarvan in de rest van Europa motiveren mij enorm om opnieuw te kijken naar marktwerking. Hoe gaan we om met energie, zorg, water, huisvesting en vervoer? Hoe willen we dat betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen?

Dat vraagt echt om een andere manier van politiek bedrijven en om fundamentele keuzes maken. Ik zie dat veel mensen heel hard werken, maar niet kunnen rondkomen. Degenen die onze koffers verwerken op Schiphol, maar ook de mensen in het leerlingenvervoer die de taxibusjes rijden voor bedragen onder het minimumloon. Schandalig. Dat moet omhoog.

Het valt niet uit te leggen dat jij niet kan rondkomen van je baan, terwijl je baas twee of drie huizen bezit. Er moet een einde komen aan die ontzettende onge­lijkheid: van hoge inkomens boven de 100.000 euro mogen we een hogere bijdrage verwachten, evenals van bedrijven die tijdens de coronacrisis en nu tijdens de door Poetin veroorzaakte oorlog extra winsten maken.’

Goed afscheid nemen

‘Daar ga ik me komend jaar voor inzetten. Maar ook voor het aanpakken van fysieke en online agressie. Blijkbaar vinden we die polarisatie, het gescheld en de bedreigingen als maatschappij normaal. Net als agenten, verpleegkundigen, burgemeesters en ministers word ik er ook mee geconfronteerd.

We moeten dat blijven benoemen, er paal en perk aan stellen en uit­zoeken hoe we kunnen tegengaan dat iedereen anoniem zijn agressie botviert. Wat er met Khadija Arib is gebeurd was heel verdrietig en heeft mij als partijleider en als mens geraakt.

Het is niet leuk om te horen dat mensen zich onvoldoende gesteund hebben gevoeld door mij. Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen en de gang van zaken uitleggen, goed afscheid nemen en zorgen dat we met een positief gevoel verdergaan richting 2023.

Daar hoort voor mij persoonlijk het besef bij dat politiek niet altijd even leuk en makkelijk is, maar dat ik zal moeten blijven relativeren en lachen met collega’s, vrienden en familie. Als me dat lukt, ben ik al een heel gelukkig mens. En o ja: blijven sporten en gezond eten.’

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Getty Images