Oekraïense First Lady Olena Zelenska: 'Alle lichtheid is verdwenen'

Olena Zelenska

Ruim een jaar is Olena Zelenska nu een First Lady in oorlogstijd. Ze doet er alles aan om haar land in het buitenland te vertegenwoordigen, maar wordt tegelijk, net veel van als haar landgenoten, emotioneel gesloopt door de uitzichtloosheid van de oorlog, al benadrukt ze steeds dat anderen het nog veel zwaarder hebben.  

"Ik leef nog," zegt ze in Knack. "Maar dan wel als een hamster die maar doorrent in zijn rad." De scenarioschrijfster schrijft niet meer: "Vroeger bedacht ik bij alles iets grappigs. Ik had een ironische blik op het leven. Dat is nu allemaal weg."

Olena Zelenska Volodymyr
© Getty Images

Haar man Volodymyr Zelensky (de foto is uit 2019) zag ze maandenlang amper en nu soms eens per week, bij een snelle lunch. Ze vindt 'het verlies van lichtheid' tussen hen het moeilijkst: "We praten af en toe aan de telefoon. Soms weet ik gewoon niet of ik me daarna echt beter voel. Hij is zo anders dan vroeger. Je kunt niet geloven hoe blij ik ben als ik hem eens aan het lachen maak. Vroeger lachten we zo vaak."

'Onze kinderen leven in de constante hoop dat ze weer mogen dromen'

Olena zorgt voor hun dochter van achttien en zoon van tien. "Ze hebben het gevoel dat hun leven op pauze staat," zegt ze. "En dat vind ik zo vreselijk erg. Ze leven in de constante hoop dat ze weer mogen dromen."

Olena Zelenska Volodymyr
© Brunopress

"Ik slaap heel moeilijk," zegt Zelenska. "Als ik ‘s nachts in bed wakker lig, kijk ik naar mijn zoontje dat naast me ligt te slapen. En als het alarm dan afgaat en mijn kind niet wakker wordt, weet ik niet wat te doen. Moeten we wegrennen? Of moet ik mijn zoontje laten slapen? ‘s Ochtends ben ik soms doodmoe, maar ik moet weer energie uitstralen, werken, anderen motiveren. Weet je wat me opgevallen is? Dat ik nog moeilijk empathie kan voelen. Hoe kan het ook anders?"

Olena Zelenska Volodymyr
© Olena Zelenska

Wat zou ze graag doen als de oorlog voorbij is? "Ik zou in de auto stappen, alleen, zonder mijn lijfwachten, zonder al die mensen die mij voortdurend begeleiden. Ik rijd gewoon de stad uit. En ik zet de muziek snoeihard. Dan stop ik, ergens waar het mooi is, en staar gewoon naar het landschap. Zo lang ik daar zin in heb. Mijn gsm’s heb ik van tevoren uit- gezet, uiteraard. En daarna komt Volodymyr erbij."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in