Nederland is even in de ban van Caroline van der Plas (en haar groene nagels)

Caroline van der Plas

'Een privéleven heb ik eigenlijk niet meer.'

Zelfs concurrerende partijen gaven sportief dan wel grimlachend toe dat het een knappe prestatie is van Caroline van der Plas (55), lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) en relatieve nieuwkomer in de politiek. Haar partij is als eerste ooit de grootste geworden in alle provincies bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Caroline van der Plas
© ANP

Ze leek het ook zelf amper te kunnen geloven, toen uitslag na uitslag binnenrolde. Passend getooid in een groen jasje met boerenzakdoekmotief, koetje aan haar ketting en met groene nagels in de kleuren van de BBB, met naast haar haar trotse moeder, zag ze in Bathmen hoe haar inspanningen beloond werden met een monsterwinst.

"Dat mensen zoveel vertrouwen hebben geeft hoop, maar vind ik ook wel eng," zegt ze in het Algemeen Dagblad. "Ik hoop niet dat ze denken dat 't morgen veranderd is." Dat zal haar achterban best begrijpen maar er is weer een beetje hoop, gezien het feit dat de omgekeerde Nederlandse vlag inmiddels vrijwel overal weer met het rood aan de bovenkant wappert, zoals het hoort.

Ze is een vrouw die staat voor gezond verstand en die in haar leven al het een en ander heeft meegemaakt. Haar man Jan stierf in 2019 aan alvleesklierkanker, haar broer Andrew een jaar later aan darmkanker en moet haar geliefde vader missen.

'Ik weet zeker dat Jan had gezegd: oh Lien, wat ben je allemaal aan het doen?'

"Echt jammer dat zij dit niet mee kunnen maken, ze hadden dit fantastisch gevonden," zegt ze. Jan speelde woensdag op de verkiezingsdag aldoor door haar hoofd: "Hij had dit niet kunnen geloven. Ik zei het gisteren op het podium ook. Ik weet zeker dat Jan had gezegd: oh Lien, wat ben je allemaal aan het doen?"

Caroline van der Plas
© Getty Images

Ze heeft veel bereikt, maar ze heeft er ook hard voor gewerkt. "Een privéleven heb ik eigenlijk niet meer sinds ik in de Kamer zit," zei ze eerder in Nouveau. "Vriendin­nen zie ik hooguit één keer per maand voor een snelle borrel bij hen thuis, mijn moeder van drieëntach­tig wil ik meer aandacht geven, maar dat is lastig met slechts één zetel en een rollercoaster aan grote gebeurtenissen als de oorlog in Oekraïne en de asiel-, stikstof- en koopkrachtcrisis.

Drukke dagen

Ook kan ik moeilijk nee zeggen. Dan sta ik na een nachtelijk debat ’s ochtends vroeg weer bij een bakkerij, zorginstelling of boerenbedrijf. Heel leuk en bijna altijd denk ik: dat doe ik wel even. Maar heel veel evens worden vaak complete weekends. Ik heb mijn medewerkers daarom gevraagd mij in bescherming te nemen tegen mezelf. Strenger voor me te zijn: nee Caroline, dit kan volgend jaar ook.

Verder steek ik veel tijd in het bijhouden en beantwoorden van de tweehonderd e-mails die ik elke dag krijg. Overslaan gaat niet, dan heb ik er straks vier- of zeshonderd. Bovendien wil ik weten wat de mensen mij vragen en sturen."

Toch zegt ze ook: "Ik heb geen seconde spijt van mijn stap de politiek in te gaan. Dit is het mooiste werk dat er is: ontzettend eervol om een van de honderd­vijftig volksvertegenwoordigers te mogen zijn. Ik zou dit wel altijd willen blijven doen. Om kleine dingetjes aan het beleid bij te dragen of te veran­deren, om invloed te hebben op de agenda."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in