• Powervrouwen

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

'Na een lang debat is het op 'standje zombie' naar huis.'

In de aanloop naar de verkiezingen op 17 maart vind je op Nouveau een reeks portretten van vrouwelijke politici die hoog op de kieslijst van hun partij staan. Vandaag Anne Kuik, de nummer 3 van het CDA, die heerlijk eerlijk haar muzieksmaak deelt: "Van Milow tot de gekkigheid van Snollebollekes."  

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Kuik (1987), hier op Prinsjesdag 2019, is geboren in Emmen en staat bekend als lekker rechtstreeks. Ze mag graag een scheutje Engels in haar zinnen gooien en heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel; haar favoriete politieke boek is De Churchill Factor. Ze woont in Groningen, waar ze rechten studeerde en in 2010 haar politieke start in de gemeenteraad maakte. In 2017 werd ze met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekozen. 

Ze was daar de afgelopen vier jaar woordvoerder over het Middelbaar Beroepsonderwijs, preventiebeleid van de volksgezondheid, ontwikkelingssamenwerking en bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie.

Ze is sinds getrouwd met Paul de Rook, D66 wethouder in Groningen...

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

... hier op de foto in 2017.

Waarom bent u  de politiek ingegaan?  

Anne Kuik: "Simpel gezegd omdat ik me druk maak over de vele vormen van kwetsbaarheid om me heen, daar wil ik iets aan veranderen. Bijvoorbeeld als het gaat om jongeren die geen veilige thuisbasis hebben, die ergens bij willen horen en een makkelijke prooi kunnen zijn voor criminelen.

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Zelf heb ik een fijn thuis gehad en lieve leuke mensen om me heen. Dat verdient elke jongere. Ik wil dat we diegene die deze jongeren misbruiken voor hun criminele business keihard aanpakken en opsporen. Verandering gaat vaak niet van de een op de andere dag. En wil je effectief zijn, dan heb je de hele samenleving hierbij nodig. Op mijn kamer hangt de spreuk ‘the ones who are crazy enough to think they can change the world are the ones that do’, ik geloof dat ik samen met anderen de wereld een beetje mooier kan kleuren."

Wat is het zwaarste aspect van uw werk?

"Het zwaarste... nou. ik ben geen ministerie die een hele afdeling in dienst heeft, dus ik moet eerlijk zeggen dat ik af en toe best opzie tegen de bizarre hoeveelheid mails die ik moet verwerken. Dat zijn honderden unieke per week en met een beetje pech zit je in een mailbom.

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Gelukkig heb ik Marianne die mijn agenda op orde houdt: ook een hele klus. En er zitten ook echt mails van mensen die weer inspireren en energie geven."

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Prinsjesdag 2020

En het leukste?

"Het aspect wat mij de meeste energie geeft zijn de mensen die ik als Kamerlid ontmoet en die open hun verhaal aan mij willen vertellen. Bijvoorbeeld gepassioneerde onderzoekers die een ziekte als tuberculose de wereld uitwillen helpen. Survivors van mensenhandel die hun pijn delen en strijd om uitbuiting voor anderen tegen te gaan. Of een klas vol MBO’ers die in gesprek voelen dat politiek ook over hen gaat."

Wat is uw beste tip om overeind te blijven in een debat van 18 uur?

"18 uur is wel erg gortig. Dat zijn vooral de fractievoorzitters die zulke lange debatten hebben, maar ook dan moet ik ook in de Tweede Kamer blijven. Ik heb een dag gehad dat ik pas om half 5 in de ochtend naar huis mocht en de volgende dag om tien uur een debat had. Je moet dus je gaat en je staat er, alleen aan het eind is het op ‘standje-zombie’ naar huis. De tip is: bijslapen in het weekend!"

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Anne maakt deel uit van de net geïnstalleerde parlementaire enquêtecommissie over de aardgaswinning in Groningen.

Waar haalt u buiten uw werk energie uit?

"Gezelligheid thuis met familie en vrienden, lekker eten, dansen in de kamer op mooie liedjes van Milow tot de gekkigheid van Snollebollekes."  

Wat is uw meest inspirerende ervaring met sisterhood?

"Op de socials wordt er best wat bagger uitgestort. Zo lief en fijn als anderen dan voor je opkomen: dat komt bij mij 10 x meer binnen.

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Laatst ook weer bij een opmerking over m’n uiterlijk dat een andere dame de reaguurder lik op stuk geeft. Waar ik tranen van in m’n ogen had, was de bos bloemen die ik kreeg van een groepje stoere vrouwen die opkomen voor de gelijke positie van vrouwen, na een heftig debat over hoe het prostitutiebeleid faalt en moderne slavernij onder onze ogen plaats vindt."

Hoe wilt u dat Nederland er over vier jaar bijstaat?  

"Zal ik drie dingen noemen? Ik kan je namelijk een waslijst geven. Ik wil dat we bizarre getallen, zoals dat 1 op de 5 vrouwen tussen 18-24 jaar te maken heeft met fysiek seksueel geweld, ver naar beneden hebben gekregen.

7 vragen aan Anne Kuik van het CDA

Dat jongeren een studie kunnen volgen zonder enorm schulden op te bouwen door  het leenstelsel. En dat starters de kans hebben om een huis te kopen." 

Foto's (c) ANP, CDA, Anne Kuik

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in