Schrijf een haiku, Nouveau beloont de mooiste!

Schrijf een haiku, Nouveau beloont de mooiste!

We zijn op zoek naar jouw quarantainepoëzie.

Vandaag is het de Dag van de Haiku, een van oorsprong Japanse dichtvorm. Het hoeft niet te rijmen, het gaat om het ritme van de drie zinnen: eentje van 5 lettergrepen, eentje van 7 en dan weer eentje van 5.

Oh, oude vijver,een kikker springt van de kant,geluid van water.

Dit is een van de beroemdste haiku's ooit, van de Japanse haiku-meester Matsuo Basho (1644-1694). In de dichtvorm wordt bij voorkeur een zintuiglijke ervaring of natuurbeleving verwerkt.

Bij het ontwakeneen handvol confettiop het hoofdkussen.

Maar ook zonder natuur en zintuigen kan een haiku een prachtig beeld scheppen, zoals deze carnavalshaiku van Luc Gybels. Daarom dagen we je uit: schrijf een haiku over je leven nu, in zelfisolatie. Over wat je ziet, over wat je voelt, over verstilling of juist tegen de muren opvliegen – je bent er helemaal vrij in, zolang het maar drie regels van respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen zijn.

Ochtend in het duinstappen door groene stilterust schuilt in adem.

© Nico van den Raad.

Je mag er het hele weekend over doen. Plaats je mooiste, liefste, ontroerendste of  grappigste haiku (maximaal 5 per persoon) onder deze post op Nouveau's Facebook. de Haiku Challenge sluit op maandag 20 april 2020 om 18:00 uur en de inzender van de mooiste haiku krijgt iets buitengewoon fijns uit de legendarische beautykast op de Nouveau-redactie. Wie schrijft de eerste? Vol verwachting klopt ons hart! 

Foto (c) iStock

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!