Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Acteur Romijn Conen na hersenbloeding terug op tv: 'Ik heb ook op de vloer naast de badkuip gelegen'

In Modern Love Amsterdam speelt Romijn Conen (55) een gehandicapte man die worstelt met zijn relatie. Zeven jaar geleden raakte Conen zelf deels verlamd.

Amsterdam Modern Love

Romijn is samen met Rifka Lodeizen te zien in Modern Love Amsterdam.

Dit artikel is geschreven door Stefan Raatgever en eerder verschenen in het Parool.

In een van de bijzonderste verhalen in de nieuwe serie Modern Love Amsterdam speelt acteur Romijn Conen (55) een gehandicapte man die worstelt met zijn relatie. Zeven jaar geleden raakte Conen zelf deels verlamd na een hersenbloeding en verloor hij al zijn werk.

In de serie Modern Love Amsterdam komt het personage van Romijn Conen op zijn rug op de natte badkamervloer terecht. Uitgegleden bij het verlaten van de badkuip. De vraag of hij hulp nodig heeft bij het opstaan, leidt tot spanning met zijn echtgenote, gespeeld door Rifka Lodeizen.

Leven met een beperking

De scène terugkijken, lukte Conen (55) met veel moeite, zegt hij zelf. Hier raakten werkelijkheid en acteurschap wel erg innig verstrengeld. “Ik wilde laten zien dat dit ook bij het leven met een beperking hoort," zegt hij in het Parool. "Helaas sodemieter je weleens uit bad. Ik heb ook op de vloer naast de badkuip gelegen. Ik schaam me om niets van mijn handicap. Ik vond: laat iedereen dan ook maar zien hoe ik er uitzie zonder kleding aan."

“Maar ondertussen zit ik nog steeds met de acceptatie ervan. In de eerste scène strompel ik door de huiskamer en sta ik daarna te hannesen met het ontkurken van een fles wijn. Dat vind ik nog steeds moeilijk om terug te zien.”

Revalidatietraject

De hoofdrol in Modern Love Amsterdam, de Nederlandse bewerking van de succesrijke Amerikaanse serie van zes losse afleveringen die zijn gebaseerd op de gelijknamige columns in The New York Times, is de eerste van Conen in zeven jaar tijd. Een comeback, noemt hij het vrolijk. Al zijn de voorgaande jaren zwaar geweest.

Een herseninfarct leek een einde te hebben gemaakt aan zijn acteerloopbaan. Was hij voor wat hij 'het ongeluk' noemt een veelgevraagd acteur in onder meer de politieserie Flikken Maastricht, de commercials van biermerk Amstel, na die duistere nacht bevond hij zich plots aan het begin van een schier eindeloos revalidatietraject. De grote rol die hij zou spelen in de oorlogsfilm Riphagen moest hij teruggeven.

Zenuwachtig

De gevolgen zijn blijvend: Conen is aan zijn rechterzijde deels verlamd, lopen gaat inmiddels weer, maar wel met een beenprothese en wandelstok. De afasie die hem zijn aanvankelijk zijn spraak benam, is deels getemd, maar praten zal nooit meer achteloos gaan. En dat is voor een acteur die leunt op zijn teksten een groot gemis.

'Niemand belt me meer'

En hoewel hij nog dagelijks werkt aan verder herstel, bleek het werk opgedroogd. “Ik merk hoe ongelooflijk zenuwachtig castingbureaus zijn. Niemand belt me meer,” zegt hij met Lodeizen aan zijn zijde, aan de koffie in het Hilton Hotel. Wie wel de telefoon pakte was regisseur Boudewijn Koole. Of Conen een rol wilde spelen die dichtbij zijn eigen verhaal lag. Hij zei meteen ja. “Natuurlijk was het confronterend om te merken dat ik niet al mijn zinnen meer kon zeggen zoals ik ze wilde, maar ik was vooral bezig met hoe Rifka en ik onze rollen zouden neerzetten, dat we weer samen op de set stonden. De afasie bleek al spelende geen probleem.”

Lodeizen: “Het was juist wel mooi. Soms kwam er ineens een ander woord dan verwacht, maar speelden we daar gewoon mee verder. Je hebt je eigen grenzen opgerekt.”

Als hij spreekt over het gevoel dat hem overviel toen hij zijn scènes allemaal met goed gevolg had opgenomen, worden Conens ogen vochtig. “Dat was mooi. Heel mooi.”

En nu kijkt hij weer vooruit: “Ik dacht dat ik nooit meer zou spelen, nu wil ik op dit niveau verder.”

Quotum

Dat kan, zegt hij, als er een beetje rekening met zijn mogelijkheden wordt gehouden. Zoals hij na het interview - afgepast op 30 minuten - even rust neemt op een hotelkamer, was er bij Modern Love ook op de filmset in voldoende pauzes voorzien. “Als het licht werd versteld, ging ik even liggen.”

Lodeizen: “Prime Video verdient een groot compliment. We kregen meer repetitietijd en een extra opnamedag.”

Zo komen de twee op een ander punt. De ondervertegenwoordiging van gehandicapte acteurs in Nederlandse films en series. Lodeizen: “We doen het al beter qua multiculturele diversiteit, maar mensen met een beperking worden nog vergeten. Dat moet veranderen, want we liggen echt achter bij andere landen.”

Conen: “In Groot-Brittannië is er een quotum ingesteld. Dat werkt goed. Je ziet behalve in bijrollen, nu ook gehandicapte acteurs in hoofdrollen. Een rechercheur in een rolstoel die moorden oplost bijvoorbeeld. De beperking is daar niet het hoofdonderwerp.”

Universeel verhaal

Dat is bij Modern Love Amsterdam nog wel zo. Al nuanceert Lodeizen dat onmiddellijk: “Dit verhaal is universeel en draait om intimiteit tussen twee mensen. Het koppel heeft geen seks meer met elkaar. Hoe lossen ze dat op als ze samen verder willen? Mijn personage blijkt de handicap van haar man minder goed te hebben geaccepteerd dan hij zelf.”

Conen: “Dat is mijn dagelijks leven precies omgekeerd! Ik kan er soms nog steeds kwaad om worden: waarom kan ik die arm nou toch niet gebruiken? Mijn vrouw Nanne is daar verder in.”

Zij aan zij bekeken Nanne (actrice Nanne Tieman) en hij recent de laatste montage van de aflevering. “Nanne was in tranen,” zegt Conen. “Maar, zei ze, de emotie ging niet om de gehandicapte man die ze zag worstelen. Ze was geraakt door het verhaal van die personages die hun liefde proberen te redden. Dat vond ik prachtig om te horen.”

De gehele serie Modern Love Amsterdam is te zien op Amazon Prime.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Interviews
  • Amazon Prime