Waar zijn Madonna en Britney mee bezig?

Door Ella Vermeulen
Waar zijn Madonna en Britney mee bezig?

Welkom in de echokamer van het oversharen.

Beiden hebben al een hele tijd geen goede muziek meer uitgebracht, beiden produceren alleen nog filmpjes van zichzelf waarvan je je af kunt vragen of het wel goed met hen gaat. Madonna (64) en Britney Spears (40) lijken een nieuwe carrière in exhibitionisme en bizar gedrag te hebben omarmd.

Britney draait vooral rondjes...

... en heeft zo weinig mogelijk kleren aan, vergezeld van onsamenhangende teksten.

Waar zijn Madonna en Britney mee bezig?

En Madonna is inmiddels zo ver dat ze kinky dingen met sausjes doet en water uit een hondenbakje likt. Misschien had ze dorst, misschien is het een vorm van performance art. Misschien weet ze zelf niet eens wat het moet voorstellen.

Waar zijn Madonna en Britney mee bezig?

Madonna in 1993

"Bij Madonna lijkt het mij de aard van het beestje", zegt cultuursocioloog Walter Weyns (Universiteit Antwerpen) in Het Laatste Nieuws. "Ook als twintiger choqueerde ze graag. In zekere zin handelt ze dus consequent en kan je zeggen: waarom zou ze daar op haar 64 mee moeten ophouden? Maar liefst moet er een zekere mate van geloofwaardigheid zijn, een vorm van kunst of protest, iets met een doel. Zodra het opzoeken van de controverse lukraak of tot elke prijs gebeurt, wordt het een tikje tragisch." 

Het gaat al lang niet meer over muziek, volgens hem. "De fans menen dat ze een echte vriendschap hebben opgebouwd omdat ze de ster rechtstreeks mogen zien in goede en kwade dagen. Dat Spears zich kwetsbaar opstelt, troost hen. ‘Ik heb het niet makkelijk, maar kijk: mijn idool ook niet!’"

"Beroemdheden weten dat je niet alleen scoort door je nieuwe outfit of tournee te promoten. Ook door foto’s in tranen te plaatsen - ‘het gaat niet zo goed met me!’- verdiep je het contact met je publiek. ‘Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben’, verantwoordt de ster die openheid. Dat kan oprecht bedoeld zijn, maar soms is het ook een commercieel uitmelken van gevoelens. Men wil zich continu uiten en geniet van de reacties." 

'Sterren geraken in een echokamer, een bubbel waar ze zich omringen door jaknikkers en bevestigers'

En die reacties, die blijven komen. Fans schrijven: 'Gaat het wel goed met je?' maar liken zich intussen suf. "De kritische geluiden worden vaak weggefilterd, met de technologie van vandaag is dat perfect mogelijk", weet Weyns. "Daardoor raken sterren in een echokamer, een bubbel waar ze zich omringen door jaknikkers en bevestigers. Niemand die nog zegt: ‘Zou je niet gewoon eens gaan wandelen in het park, om je emoties te verwerken?"

Waar zijn Madonna en Britney mee bezig?

Madonna en Britney in 2008

Deze excessieve vorm van oversharen loopt overigens maar zelden goed af: op een gegeven moment is het niet cool meer en haakt zelfs de meest fanatieke fan af. En dan heeft de aan aandacht verslaafde celeb pas écht reden om tranen te posten. Wat betreft Madonna en Britney: ze zitten beiden in de gevarenzone.  

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in