Joanna Lumley: 'Je kunt maar één keer leven'

Door Ella Vermeulen
Joanna Lumley: 'Je kunt maar één keer leven'

'Ik roep tegen alle kinderen: ga niet studeren!'

Al meer dan vijftig jaar staat Joanna Lumley in de spotlights, als actrice en activist, maar ook als presentator en 'belever' van vaak ontroerende reisdocumentaires. Platinum sprak haar uitgebreid, hierbij een bloemlezing van haar leukste quotes:

Joanna Lumley: 'Je kunt maar één keer leven'

Over haar start als model zegt Joanna: "In die tijd kon iedereen die een hoofd op een nek had model worden, zo bijzonder was het niet. Ik wilde niet naar de universiteit, ik wilde rode lipstick dragen en in een cabrio door Italië rijden. Dat leek me beter dan leren of een baantje zoeken. Dat riep ik nu tegen alle kinderen: 'Ga niet studeren!'"

Joanna Lumley: 'Je kunt maar één keer leven'

Over modellenwerk: "Je denkt dat je een kruising bent tussen Brigitte Bardot en Audrey Hepburn, met de brille van Helen Mirren en Meryl Streep. Maar jij bent het maar, dat zie je als je de eerste beelden ziet."

Over de Purdey (het kapsel dat ze beroemd maakte in De Wrekers): "Het was mijn idee. Ik had toen lang haar en Purdey was een pittige politievrouw, ik vond dat die geen tuttig kapsel kon hebben. Ik kon mezelf geen echte kapper veroorloven, dus ging ik naar Leonard's Salon en liet een van de goedkopere leerlingen het doen. Het jochie met het zwarte haar deed een eeuwigheid over het knippen terwijl het jochie met het rode haar zijn klemmetjes vasthield. Die met het zwarte haar was John Frieda, de rode was Nicky Clarke."

Over Patsy 'Absolutely Fabulous' Stone: "Ze is losjes gebaseerd op mijn eigen ervaringen in de jaren zestig. Het mooie aan haar is dat ze niet kapot kan. Ik weet ook niet waarom, met haar levensstijl had ze allang dood moeten zijn. Jennifer (Saunders) stelde ooit voor: 'Zullen we de personages niet gewoon dood laten gaan en begraven?' Ik heb toen de snelste email ooit teruggeschreven: 'Nee! We kunnen niet doodgaan!'"

Joanna Lumley: 'Je kunt maar één keer leven'

Over blijven werken: "Als ik nou de pest had aan mijn baan, zou ik in een mum van tijd voor mijn pensioen kiezen. Maar ik doe alles waar ik altijd van heb gedroomd – waarom zou ik dat opgeven? Ik hou van wat ik doe. Je kunt maar één keer leven, wat een opwindend uitgangspunt is. Alleen jij kunt van jezelf maken wie je wilt zijn."

Foto's © Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in