'Ik had anders nooit zoveel opdrachten gehad.'
Corona is een van de grootste naoorlogse beproevingen. Toch brengt het virus ook iets goeds: we kijken anders naar ons leven en zien kansen die we eerder niet hadden of durfden te grijpen. Zoals Herma Jonkeren, die meer werk heeft dan ooit.
Herma Jonkeren (54) is fotografe en gespecialiseerd in 360º-tours. Door corona krijgt ze steeds meer aanvragen van musea die hun collecties online willen tonen.
'Ik begon met het maken van 360°-foto’s en virtuele tours voor winkels'
‘Zes jaar geleden besloot ik het roer om te gooien en me te laten omscholen tot fotografe, met als specialisatie 360°-fotografie. Het bleek dat veel winkels daar behoefte aan hadden. Ik begon met het maken van 360°-foto’s en virtuele tours voor winkels, bedrijven, beurzen en festivals. Maar ook de Keukenhof bestelde bij mij een digitale rondleiding. Geweldig leuk om te doen.
De tours zijn interactief en audiovisueel. Door te klikken op zogenoemde hotspots krijgen bezoekers meer informatie over een bepaald object of een bezienswaardigheid, foto’s of een pop-uptekst, of ze kunnen filmpjes bekijken over onderwerpen waar hun interesse specifiek naar uitgaat. Dit voorjaar kwam ik op het idee om musea te benaderen. Die moesten door de coronacrisis hun deuren sluiten, maar wilden wel graag hun collecties tonen.
'Liep ik daar in mijn uppie, tussen al die beroemde werken'
De acquisitie vond ik met name in het begin superspannend. Het Rijksmuseum in Amsterdam was een van de eerste musea die ik fotografeerde. Waanzinnig vond ik dat. Ik mocht de Eregalerij en de Gouden Eeuw doen. Liep ik daar, helemaal in mijn uppie, tussen al die beroemde werken en schilders. Dat was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Inmiddels heb ik nog veel meer museumtours mogen maken, onder andere in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, het Planetarium in Franeker, Moco op het Museumplein in Amsterdam, het Stedelijk Museum in Alkmaar, het Drents Museum in Assen en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.
De volgende stap is er een educatief programma aan koppelen voor scholen, zodat leerlingen kunnen inloggen en met virtual-realitybrillen een kijkje kunnen nemen in een museum. Waardoor ze straks, als ze echt een keer in het museum zijn, al van alles herkennen. Maar zover is het nog niet. Eerst maar eens de rest van de musea in beeld krijgen.
'Gelukkig neemt het aantal aanvragen nog steeds toe'
Ik heb nog wel een aantal namen op mijn verlanglijstje staan. De Hermitage en het Spoorwegmuseum bijvoorbeeld. Gelukkig neemt het aantal aanvragen nog steeds toe. Stiekem ben ik de coronaperiode dus wel een beetje dankbaar. Ik had anders nooit zo veel en zulke leuke opdrachten gehad. En nu kunnen er nog meer mensen online genieten van cultuur.’
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in