Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

Door Ella Vermeulen
Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

Fashion-icoon krijgt eigen expositie.

Betty Catroux (1945) is een extrovert voormalig Chanelmodel dat in 1967 overliep naar introverte Yves Saint Laurent, die haar ultieme side-kick werd. Ze inspireerde hem en zijn werk tot aan zijn dood in 2008, maar werkte nooit voor hem: "We hadden vooral lol samen."

Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

De reden dat het nooit tot samenwerken kwam, was dat Catroux, hier met Yves en Catherine Deneuve, helemaal niets met fashion heeft. Ze was vooral een androgyne muze voor Saint Laurent. "Ik kleed me al zo sinds praktisch mijn geboorte," zegt ze. "Ik kleed me niet als een vrouw, fashion interesseert me helemaal niet. Ik voel me vrouw noch man, dat heeft het voordeel dat ik een verleidster in mannenkleren kan zijn."

Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

Betty en Yves waren onafscheidelijk en brachten het grootste deel van hun vrije tijd samen door. Yves noemde haar zijn tweelingzus en omschreef Catroux als "mijn vrouwelijke incarnatie. In mijn kleren is ze perfectie, precies waar ik van hou. Lang, lang, lang," zei hij in 1968. "Ik had een sprookjesleven met hem," zegt Betty.

Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

Om dat leven te vieren wijdt het Musée Saint Laurent de tentoonstelling 'Feminine Singular" aan de androgyne stijl van Betty Catroux. Anthony Vaccarello, de Belg die momenteel creative director bij Saint Laurent is, pluisde persoonlijk haar inloopkast uit om de stukken te selecteren.

Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

"Het is een retrospectief dat laat zien in welke mate ze voor Yves Saint Laurent een fysiek ideaal was," zegt hij. "Maar die ook iets zegt over hun unieke band en hoe ze Le Smoking groot maakte. We willen niet alleen de kleren laten zien, maar ook het persoonlijke, het plezier dat ze samen hadden." Deze foto is uit 1969, gemaakt in Londen, de vrouw rechts is Loulou de la Falaise, een andere goede vriendin van Yves. 

Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

Catroux (geboren als Betty Saint) heeft twee dochters, Maxime en Daphné, met binnenhuisarchitect François Catroux. François en zij wonen met hun geliefde katten in Les Ramades, een 16de eeuws huis in de Lourmarins regio van Provence. Deze foto is uit 1970, toen ze nog in Parijs resideerden. 

Andro Chic! Betty Catroux in het YSL museum

"Ik heb een buitengewoon leven," zegt Betty, hier met Pierre Bergé, Yves' partner, en Anna Wintour. "Ik heb nooit enige activiteit hoeven te ontplooien, ik ben iemand die al haar hele leven wordt ondersteund en onderhouden. Ik werk niet, ik ben een buitengewoon geval. Ik ben altijd zeer verwend, zonder enige verplichtingen, behalve de morele, natuurlijk. De enige dingen die ik doe zijn makkelijk en leuk. Ik besef hoe bijzonder dat dit is, in deze tijd."  

Feminine Singular is te zien van 3 maart tot 11 oktober in Le Musée Yves Saint Laurent Paris, 5 Avenue Marceau, 75116 Parijs

Foto's © Brunopress, Musée Yves Saint Laurent, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in