Interview: hoe voorspel je nou eigenlijk modetrends?

Interview: hoe voorspel je nou eigenlijk modetrends?

Nouveau’s mode-expert Anita Willemars legt uit.

In de nieuwe Nouveau (je bestelt 'm hier!) doet Anita Willemars de heetste trends voor het najaar uit de voeten, uiteraard helemaal 40+-proof. Zoals ze al jaren doet. Maar... hoe gaat dat nou eigenlijk écht in zijn werk, zo'n trend report? Wij gingen achter de schermen.

Trends zijn cyclisch, hoor je wel eens. En dus makkelijk te voorspellen. Eens?

“Nee, daar ben ik het niet mee eens. Ik zit al in de mode sinds ik in 1986 van de modeacademie kom. Maar een echte cycle, die bestaat volgens mij niet hoor. Tuurlijk, hoe vaak komen de seventies terug? Maar er is altijd een twist, een combi met het nu. Trends worden nooit klakkeloos overgenomen. Dat maakt mode juist zo leuk, vind ik.”

Hoe ga jij te werk als je de nieuwe trends voor bijvoorbeeld dit najaar wilt voorspellen?

“Het eerste wat ik doe, is de shows voor dat seizoen bekijken. Wat doen de grote ontwerpers? Daarna ga ik naar alle persbureaus waar de collecties al een half jaar eerder hangen dan ze de winkel in gaan. En kijk ik in Amsterdam naar alle grappige, extreme en anders geklede mensen die er rondlopen. In het voorspellen van de trends kijk ik uiteraard naar de raakvlakken tussen die modemomenten, maar ook naar wat prettig te dragen is als je veertig of ouder bent. Niet alle trends zijn voor alle leeftijden. Daar probeer ik voor Nouveau altijd rekening mee te houden.”

Interview: hoe voorspel je nou eigenlijk modetrends?

Wat vind je leuk aan het modebeeld van dit najaar, en wat minder?

“Door corona zie je dat we duidelijk op zoek zijn naar meer comfortabele opties, dus meer stretch, meer jogging, de comfi look. Dat vind ik leuk en prima, mits er ook een tegenhanger voor is. Die is er dit najaar in de vorm van de Cabaret-trend, waarbij je jezelf weer echt laat zien, liefst met een lekker glittertje. Wat ik minder vind aan dit najaar, maar eigenlijk aan de modewereld op z’n breedst, is dat de uniformiteit steeds groter wordt, dat mensen zich steeds minder uniek uitdrukken in mode. Dat is ontzettend jammer.”

Interview: hoe voorspel je nou eigenlijk modetrends?

Hoe ga je dat een beetje tegen?

“Ik probeer met mijn 58 wel echt mee te doen aan de trends die er wél zijn. Dat is best lastig, maar ik vind het leuk om trends te vertalen naar iets wat draagbaar is voor mij, en dus ook voor andere vrouwen van mijn leeftijd. Je moet jezelf af en toe wel een beetje vernieuwen, vind ik. Dat hoort bij het leven.”

Zijn de trends die je deze maand in Nouveau omschrijft wel een beetje draagbaar in het dagelijks leven?

“Zeker, daar schrijf ik ook elke week een blog over op nouveau.nl, over hoe je trends kunt vertalen naar bijvoorbeeld 50+, hoe je ze kunt dragen zodat ze goed aansluiten op wat je op die leeftijd wil van je outfit. Ik wil graag laten zie hoe het óók kan, dat een hoge hak of een kort rokje heus nog steeds kan, en dat het juist leuk is om daarmee te experimenteren. Ik mag graag het randje van de mode opzoeken. Niemand hoeft dat klakkeloos over te nemen, juist niet. Maar het zou leuk zijn als ik anderen kan inspireren om hun randje eens te benaderen.”

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in