De KRULLIES over KLEDING: Merel uit Oogappels!

De KRULLIES over KLEDING: Merel uit Oogappels!

Vijf vragen én antwoorden over de corporate look.  

Allebei hebben ze krullen, allebei houden ze van mode. Maar waar hoofdredacteur Claudia (links) graag kijkt naar statement dressing – wat wil iemand uitdragen met haar kleding? - is modechef Anita juist een meester op laatste trends én stylinggebied.

Samen kijken ze welke stylinglessen er uit de kleding te halen valt. Deze keer: de Krullies over Kleding bespreken de kantoor-outfit van Merel uit Oogappels.

Claudia: Ik ben zwaar fan van de Nederlandse dramaserie Oogappels en van Merel in het bijzonder. Wat een vrouw! Een combinatie van ego, onverschrokkenheid, geïrriteerdheid en een angstig vogeltje. Ze is zo subliem dat ik zelfs elke woensdagavond analoog kijk (dus niet vooruit binge op NPO Plus) zodat ik met mijn vriendinnen in de appgroep Merel live extra kunnen smullen van haar oneliners (‘Discreet, discreet, mijn reet’).

Anita is nu ook gaan kijken – doordat ze mij en ons sportmaatje Martien Merel hoorde imiteren – ze is net begonnen aan seizoen 2, dus wat voor een heerlijkheid krijgt ze nog voor de kiezen. Qua kleding zit er echter niet veel ontwikkeling is. Als officier van justitie draagt Merel echt een ‘kantoorkostuum’: donkere kleding, zijde blouse, kokerrok, draagbare hakken.

Waar komt dat vandaan, dat vrouwen denken dat ze zo neutraal gekleed moeten zijn?

De KRULLIES over KLEDING: Merel uit Oogappels!
Anita: Ik begrijp wel waarom Merel en veel andere vrouwen neutraal gekleed gaan. Zo vestig je geen aandacht op jezelf. In haar beroep kan ik mij dat ook zeker voorstellen. Neem de scène waarbij ze een tas draagt, gemaakt door haar flamboyante stiefzoon. Alle collega’s beginnen over de tas. Net zoals bijvoorbeeld – ik noem maar een dwarsstraat – bij Hugo de Jonge begint iedereen over zijn schoenen. Heeft niet iedereen zin in. Afwijkend kleden duidt op een creatieve geest, maar je moet wel accepteren dat werkelijk iedereen ineens een mening over je tas of schoenen heeft.

En de roklengte?

Anita: Wat mij verder opvalt is dat Merel er ALTIJD verzorgd uitziet. Haar haar is netjes geföhnd, de make-up zit goed en ze heeft beschaafde oorbellen in haar oren. En haar roklengte is net boven de knie. Eerst dacht ik dat dat kwam omdat de serie een paar jaar geleden opgenomen is, maar dat bleek niet zo te zijn, want de lengte in de serie is consequent boven de knie. Terwijl nu juist MIDI in is, halverwege de kuit. Vermoed trouwens dat dat Merel net wat mooier zal staan – maar aan de andere kant: trendy is Merel niet.

De KRULLIES over KLEDING: Merel uit Oogappels!

Draagt Merel een zomerpanty?

Anita: Wat ik briljant vind, is dat Merel tot nu toe blote benen heeft of dat het lijkt alsof ze blote benen heeft. Dit geeft een soort Victoria Beckham effect. Veel vrouwen vragen zich af: welke panty’s moet ik nu onder een donkere rok dragen? Met een zwarte panty was Merel een stuk stijver/tuttiger geworden en met een ‘zichtbare’ huidkleurige panty was ze een karikatuur van zichzelf geworden.

De KRULLIES over KLEDING: Merel uit Oogappels!

Claudia: Ik vermoed dat Merel een zomerpanty draagt, een hele lichte dernier. Ook verplichte kost in royaltykringen bij openbare gelegenheden. Gelukkig kunnen wij gewone burgers wel aan de blote benen. Wel tip ik er altijd een fijne foundation voor je lichaam bij (bijv. de BB Body Cream van Lancaster) dat haalt toch net die vervelende vlekjes, spinnetjes en andere oneffenheden weg. Gladde, flawless benen zijn zo mooi.

Hoe voeg je in een corporate systeem eigenheid in kleding toe zonder meteen over de tong te gaan?

Anita: Als je een publieke functie hebt dan denk ik dat het goed is om neutrale kleding te dragen. Kleding die geen aanstoot geeft en die voor iedereen acceptabel is. Wil je je toch onderscheiden denk dan (à la Hugo de Jonge) aan accessoires zoals een kleurrijke tas of bijzondere schoenen.

De KRULLIES over KLEDING: Merel uit Oogappels!
Claudia:

Er zijn zo veel Nederlandse ontwerpers die minimalistische, bijna Scandinavische kleding maken met oog voor detail. Erik Frenken, Joline Jolink, het lijkt van een afstand neutraal, maar de goede kijker ziet meteen dat het Dutch Design met  een knipoog is. Ik ben zwaar fan van deze ontwerpers.

Waar kopen we de stijl van Merel?

Anita: Investeer in kleding van ‘goede’ kwaliteit. Een dure witte blouse kreukt net iets anders dan een goedkoop exemplaar. Het geheim van dure kleding zit zowel in de materiaalkeuze als in de details. Zoals de afwerking, de manier van doorstikken bijvoorbeeld of de knopen. Details die voor een ‘leek’ nauwelijks zichtbaar zijn.  Je kunt kijken bij Max Mara, Filippa K, Humanoid, Vince en Ralph Lauren.

Claudia: Ik kan dat onderstrepen, hoe leuk de Zara’s en H&M’s ook zijn, echte kwaliteit verloochent zich niet. Net zoals Merel. De kwaliteit van actrice Malou Gorter brengt deze vrouw tot leven. ‘Ze kunnen allemaal de rambam krijgen’.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in