Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Droge huid? Probeer dit ouderwetse trucje voor zijdezachte handen

De enige dingen die je nodig hebt zijn handschoenen en een lekkere handcrème.

zachte handen

Handen wassen, desinfecterende handgels, koud weer en blootstelling aan irriterende stoffen: het zijn allemaal factoren die bij kunnen dragen aan het hebben van droge handen. Hoewel dit probleem vaker voorkomt in de winter, kunnen we er rond deze tijd van het jaar ook nog wel eens flink last van hebben. En eerlijk is eerlijk: vaak werken ouderwetse methodes het beste tegen dit soort kwaaltjes.

Gebrek aan talgklieren

Naast dat er verschillende factoren zijn die bij kunnen dragen aan het hebben van koude handen, hebben je handen de pech dat ze zichzelf niet goed kunnen beschermen. Zeker in tegenstelling tot andere lichaamsdelen. Hierover zegt dermatoloog dr. Regine Mathieu: "De belangrijkste factor die bijdraagt ​​aan het zo gemakkelijk uitdrogen van de handen is het gebrek aan talgklieren." Je handen produceren dus weinig tot geen talg – een stof met een olieachtige substantie die de huid smeert en helpt vocht vast te houden. En alle extra omgevingsfactoren die vocht uit de huid verwijderen, zorgen ervoor dat de huid op je handen alleen maar meer gevoelig wordt voor uitdroging.

Handschoen-methode

Om uitdroging tegen te gaan, raden dermatologen de eeuwenoude handschoen-methode aan. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn katoenen handschoenen een een fijne, vochtinbrengende crème. Vervolgens werkt het heel eenvoudig: "Laat je handen twee tot drie minuten in lauw water weken, waardoor de bovenste huidlaag goed vochtig is. Dep je handen droog en breng een dikke laag van de vochtinbrengende crème aan. Trek dan de handschoenen aan en draag deze tijdens de nacht", legt dermatoloog dr. Brendan Camp uit.

Door handschoenen te dragen zal 1: de crème beter in je huid doordringen, 2: de crème beter op z'n plek blijven zitten, 3: het vochtverlies beperkt worden en 4: voorkomen worden dat de vettige crème overal en nergens in en op terecht komt.

Handschoenen

Wat betreft handschoenen kun je het beste gaan voor katoenen exemplaren. "Er zijn veel producten op de markt die worden geadverteerd als ‘hydraterende handschoenen’", merkt Mathieu op. "Ik zou patiënten willen waarschuwen deze handschoenen goed op irriterende stoffen te controleren." Daarnaast is het belangrijk dat de handschoenen comfortabel genoeg zijn om de hele nacht te dragen. "Tot slot wil je niet steeds hetzelfde paar blijven gebruiken, kortom: gooi ze regelmatig in de wasmachine." Of koop bijvoorbeeld een extra paar.

Vochtinbrengende crème

De experts zijn het erover eens dat een goede, vochtinbrengende crème erg belangrijk is. "Kies voor een dikke, hydraterende formule die ingrediënten bevat waarvan bekend is dat ze de huidbarrière hydrateren en herstellen", luidt het advies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingrediënten als vaseline, sheaboter, glycerine, ceramiden en hyaluronzuur. "Kies ook een crème die bij je huidtype en voorkeuren past."

Disclaimers

Hoewel er weinig fout kan gaan bij deze methode, zijn er wel een aantal kanttekeningen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je niet allergisch bent voor de crème die je gaat gebruiken. "Het is altijd verstandig om een ​​spottest uit te voeren voordat je een product gebruikt", zegt dermatoloog Murphy Rose. Ook wordt mensen die regelmatig last hebben van huidallergieën aangeraden om een geurvrije vochtinbrengende crème te gebruiken. En tot slot wordt mensen met een onderliggende huidaandoening geadviseerd om eerst hun dermatoloog te bezoeken voor een passend advies.

Mode & Beauty
  • Huffpost
  • Adobe Stock