Waarom je je 'buccal fat' lekker moet laten zitten waar het zit

celebs holle wangen buccal fat

Het laten verwijderen van 'buccal fat' (een vetkussentje in de wangen) is een relatief simpele ingreep om de jukbeenderen wat meer uit te laten steken. De ingreep is mateloos populair onder celebs, die met holle wangen menen er fotogenieker uit te zien.

Geen grote veranderingen

Maar is het de hype waard? "In sommige gezichten kan het een beetje meer definitie geven," zegt plastisch chirurg Melissa Doft in Town & Country. "Maar je gaat niet de enorme veranderingen zien waar mensen op Instagram het over hebben. Het is heel subtiel."

Vollemaansgezicht

Voor wie van zichzelf heel ronde wangen heeft kan de verwijdering van het vetkussentje het gezicht wat slanker laten lijken. "Maar om een geschikte kandidaat te zijn voor buccal fat removal moet je een heel rond, vol gezicht hebben en uit een familie komen waarin ronde, volle gezichten veel voorkomen. Je moet weten waar je genen heengaan."

Verlies van vetweefsel 

Dat zit zo: verlies van vetcellen in het gezicht hoort bij het natuurlijke proces van ouder worden. Hoe ouder je wordt, hoe meer een beetje vet zorgt voor vulling en minder diepe lijntjes. Daarom worden fat grafting (ergens in je lichaam vetcellen weg laten zuigen die in je gezicht worden gerecycled) en fillers vaak ingezet om weer voor wat volume en zachte contouren te zorgen.

Jeugdig? Hologig...

"Vet is echt een van de geheimen om er jonger uit te zien," zegt plastisch chirurg Adam Kolker. "Een van de grootste inzichten van de laatste tijd is dat we zoveel zacht weefsel verliezen naarmate we ouder worden. Buccal fat is vetweefsel dat gedurende je hele leven redelijk stabiel blijft, maar het vetweefsel erom heen wordt in de loop der jaren wel steeds minder. Haal je dat kussentje weg, dan heb je als je jong bent wat scherpere trekken. Maar naarmate je ouder wordt, kan het een heel holle en vermoeide look geven."

Koester je kussentjes

Omdat het een relatief nieuwe behandeling is die nog maar sinds kort op grotere schaal wordt uitgevoerd, weten ook plastische chirurgen niet hoe een gezicht zonder buccal fat er over tien, twintig jaar uitziet. En eenmaal eruit, is het vetkussentje voor altijd weg. Wil je op latere leeftijd toch weer wat zachtere wangen voor een jeugdigere look, dan moeten daar fillers of fat grafting aan te pas komen. En dat is dan toch een beetje zonde, als je van jezelf eerder die mooie kussentjes had.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in