Wintersport & etiquette: hoe heurt het ook alweer op de piste?

Wintersport & etiquette: hoe heurt het ook alweer op de piste?

Zo zoeft het nóg lekkerder door de sneeuw.

Het zal de komende weken ongetwijfeld druk worden in de wintersportgebieden en dan zijn een paar regels best handig om het gezellig te houden. Zoals je van te voren goed informeren over de plaatselijke (corona)regels om teleurstellingen te voorkomen en verder natuurlijk de gebruikelijke etiquette om het skiën soepel te laten verlopen. Zoals...

 1. Regel vooraf (online) een skipas om ter plekke zo min mogelijk in de rij te hoeven staan.
 2. Hou er bij het in de rij staan rekening mee dat je omvang groter is dan normaal, door je kleding en skispullen: gun elkaar wat ruimte.
 3. Kies in de rij de buitenbocht, die gaat sneller (de binnenbocht lijkt korter, maar daar raak je meer in het gedrang)
 4. Kies de piste die bij je niveau als wintersporter hoort: je moet er gecontroleerd af kunnen gaan. Neem bij twijfel liever eerst nog een paar lessen, om je zekerder te voelen over je techniek.
 5. Je bent altijd verantwoordelijk voor de mensen die onder je skiën.
 6. Hou in de stoeltjeslift rekening met anderen voor je de beugel naar beneden trekt.
 7. Blijf niet stilstaan direct na de lift, maar schuif even wat door om je te oriënteren of op de rest van je gezelschap te wachten.
 8. Als je bij een afdaling wilt pauzeren of op iemand wil wachten, ga dan altijd naar de rand van de piste.
 9. Zorg dat je zichtbaar bent, dus niet na een heuvel uithijgen, want dan kun je in een blinde hoek zitten voor de afdalers.  
 10. Pas je snelheid aan op drukke pistes, zo blijft het voor iedereen leuk.
 11. Rond de lunch is het spitsuur in de berghutten en – restaurants. Tafels delen met mensen die je niet kent hoort erbij, je skihelm, bril en handschoenen mogen als het druk is geen zitplek bezetten.
 12. Roken op de piste is een faux pas.
 13. Ook al is de bar op de piste al om 8:00 open, skiën onder invloed is geen goed idee: het risico van een ongeluk is 43% hoger door een verstoorde motoriek, minder waarnemen en situaties slechter inschatten. Het heet niet voor niets après-ski.
 14. In de skilift ben je niet bezig met je mobiel en klinkt er vooral geen muziek of gesprek uit je telefoon – iedereen wil gewoon even van de rust en het uitzicht genieten. Happy trails! 

Foto (c) Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in