Royal Ascot tilt dresscode 21ste eeuw in

Royal Ascot tilt dresscode 21ste eeuw in

Doorbraak in formal wear voor de society.

Het renpaardenfestijn Royal Ascot is altijd een highlight in het societyjaar, maar de dresscode is toch voor veel mensen wel een uitdaging. De organisatie wil dat het een elegant feestje blijft. Dus: rokken niet hoger dan net boven de knie, geen strapless tops, ook niet off the shoulder, halternek of spaghettibandjes, geen fascinator, wel een hoed – het is even puzzelen.

Royal Ascot tilt dresscode 21ste eeuw in

Recent is de dresscode voor vrouwen wel iets veranderd. Je mag nu ook in een mooi pak de Royal Enclosure in, mits broek en jasje bij elkaar passen en de broek tot de enkel valt (zoals hier bij socialite Daisy Knatchbull in 2019). Ook een jumpsuit mag sinds 2017, maar moet minimaal onder de knie vallen en verder gelden daar alle regels die ook voor tops opgaan.

Royal Ascot tilt dresscode 21ste eeuw in

Koningin Elizabeth en prins Philip op weg naar Royal Ascot, in 1963

Voor mannen is de dresscode al jaren hetzelfde: morning suit (jacquet) met vest en een hoge hoed. Maar ook voor hen komt nu iets meer speelruimte. Voor het eerst is dit jaar een donkerblauw morning suit toegestaan en – hou je parelsnoer goed vast – 'speelse dassen worden als acceptabel beschouwd, mits ze discreet zijn.'

Royal Ascot tilt dresscode 21ste eeuw in

De aanpassing wordt gezien als een grote doorbraak in gelegenheidskleding voor mannen: de strenge dresscode van Ascot is altijd leidend voor andere grote events.  Royal Ascot wordt gehouden van 16 t/m 20 juni 2020. De Queen (hier in 1960) zul je er niet meer langs zien galopperen, maar het is wel het hoogtepunt van haar jaar: ze is er elke dag bij. 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in