Wallonië: Ardennen, Boulets, Calatrava

Wallonië: Ardennen, Boulets, Calatrava

Leuk ABC'tje, net over de grens.

Zin in een stedentrip, maar geen zin in een lange reis? Wallonië, het zuidelijke deel van België, staat bekend om het natuurschoon van de Ardennen, maar heeft ook leuke steden boordevol geschiedenis en natuur. We stellen er drie aan je voor!

Luik

Wallonië: Ardennen, Boulets, Calatrava

Ga bij Maastricht de grens over en je bent in Luik. Neem je de trein, dan kom je aan op het spectaculaire station Guillemins, een architectonisch hoogstandje dat is ontworpen door de Spaanse architect Calatrava: één en al witte baleinen en glas. Tot 31 mei 2020 kun je in het station de tentoonstelling Toutankhamon zien. Het Oude Egypte wordt er tot leven gebracht met een reproductie van een deel van het koninklijk paleis en de werkplaats van Thoetmosis, de officiële beeldhouwer van het rijk.

Wallonië: Ardennen, Boulets, Calatrava

Verder de moeite waard in Luik: de beroemde wekelijkse vlooienmarkt La Batte aan de kade, de Citadel, de 374 trappen van de Montagne de Bueren en natuurlijk Luikse wafels of Boulets à la Liégeoise, Luikse gehaktballen in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop, vergezeld met huisgemaakte frietjes.

Mons

Wallonië: Ardennen, Boulets, Calatrava

Mons, in het Nederlands Bergen genaamd, was in 2015 de Europese Culturele Hoofdstad en heeft daar veel leuke bezienswaardigheden aan overgehouden. Het is een historische stad, waar moderne architectuur aan is toegevoegd. Hotspots zijn het Belfort en het Hôtel de Ville, het is er leuk winkelen, er zijn mooie musea zoals het Beaux-Arts Mons en op de Grote Markt waan je je even in de 15de eeuw.

Tournai

Wallonië: Ardennen, Boulets, Calatrava

Tournai, Doornik in het Nederlands, is een van de oudste steden van België. Het stadje heeft een charmante binnenstad met historische bezienswaardigheden en een rivier waar je heerlijk langs kunt flaneren. Het Belfort is de grote trots van Tournai en behoort tot het UNESCO-werelderfgoed, net als de Onze Lieve Vrouwe kathedraal. Ook hier een Beaux-Arts museum én een plaatselijke delicatesse: de Clovistaart met marsepein biedt voldoende koolhydraten om je stadswandeling vol te houden.

Foto's © iStock, Wallonie België Toerisme

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in