Vanaf nu moet je een entreekaartje kopen als je Venetië in wilt

Dagtoeristen die naar Venetië willen moeten vanaf morgen  een entreekaartje kopen voor hun bezoek aan de Noord-Italiaanse stad. Dat geldt ook voor passagiers van cruiseschepen. De regel, die op maandag 16 januari ingaat, moet de stroom gasten binnen de perken houden, vooral in de drukste periodes. 

Venetie
Katherine Hepburn in Summertime Venetië
© TCM

De maatregel hing al een tijdje in de lucht, maar zal deze week dus werkelijkheid worden. Veel inwoners van Venetië hebben kritiek op het massatoerisme met overvolle straten en bezienswaardigheden. Voor de coronapandemie kwamen er dagelijks vaak meer dan 100.000 bezoekers. Iedereen die een hotel in de stad heeft geboekt, in de stad woont of daar is geboren, heeft geen ticket nodig.

Katherine Hepburn in Summertime Venetië
© TCM

De anderen kunnen de kaartjes online boeken. Afhankelijk van hoe druk het is kan de prijs variëren: die zal rond de 10 euro per persoon schommelen. Als je eerder boekt betaal je minder. Met bijvoorbeeld een QR-code kunnen toeristen dan hun ticket laten zien.

Katherine Hepburn in Summertime Venetië
© TCM

Wie zonder bewijs in het historische centrum wordt betrapt, riskeert boetes van 50 tot 300 euro. Mogelijk komen er zelfs draaipoortjes. Verder gaan vanaf september de prijzen voor musea en zogenoemde vaporetti, de waterbussen, omhoog, tenzij je online boekt. Venetië wil gasten eraan laten wennen dat ze hun bezoek moeten plannen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in