• Reizen

Costa Rica, het favoriete land van Katja Schuurman

Door Ella Vermeulen
Costa Rica, het favoriete land van Katja Schuurman

"Daar leeft men puur!" 

Er zijn van die landen die een onuitwisbare indruk op je maken. Voor Katja Schuurman is dat Costa Rica, de bestemming van haar eerste grote reis alleen. Ze was negentien en wilde even weg uit de GTST-gekte waar ze op dat moment inzat.

"Er heerste een heel fijn sfeertje, heel relaxed," zegt ze in de podcastserie De Spannendste Reisverhalen. "En dan zat ik ook nog in mijn eentje in een hutje op het strand. Met mooie rotspartijen, en het strand grensde aan het oerwoud. Veel idyllischer kon niet. Daar heb ik in mijn eentje bijna twee weken gezeten. Het was echt een life changing-event. Ik kwam los van tijd, er was niets dat me dwingend stuurde."

Costa Rica, het favoriete land van Katja Schuurman

Voor nieuwsgierig is: Costa Rica zit in de lift wat betreft bestemming voor ecotoerisme. Het heeft de Champions of the Earth Award 2019 gewonnen, de hoogste milieuprijs van de Verenigde Naties. Met deze prijs wordt de rol van het Centraal-Amerikaanse land in de bescherming van de natuur en inzet voor een ambitieus beleid ter bestrijding van klimaatverandering erkend.

Costa Rica, het favoriete land van Katja Schuurman

Costa Rica heeft een gedetailleerd plan ontwikkeld om haar economie voor 2050 koolstofarm te maken, in overeenstemming met het Akkoord van Parijs en de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Dat wil zeggen dat de natuur wordt beschermd, er stevig aan herbebossing wordt gedaan, dat de hotels duurzaam zijn en dat het eiland voor 98% draait op stroom uit natuurlijke bronnen als water, wind en geothermie.

Costa Rica, het favoriete land van Katja Schuurman

Je kunt er dus, net als Katja, zonder veel bezwaren naartoe, mits je natuurlijk de uitstoot van je vliegreis compenseert, want het is niet naast de deur. Volgens GreenSeat is de uitstoot van een plek in economy van Schiphol naar Juan Santamaria International in Costa Rica 1,46 ton, wat je met krap 16 euro kunt compenseren om ontspannen te genieten als ecotoerist.  

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in