Alvast je zomervakantie boeken, goed idee of onzin?

Door Ella Vermeulen
vrouw vakantie strand zon zee

Het is voor veel mensen een jaarlijks terugkomend stressmomentje: dit is de periode om een zomervakantie te boeken, maar dat is best lastig als je niet eens weet hoe morgen eruit zal zien, laat staan hoe de zaken er over een half jaar voor staan.

Het geeft rust

Je kunt het op zijn beloop laten en tegen die tijd op de bonnefooi gaan of spontaan iets zoeken. Nadeel daarvan is dat je dan meer betaalt, tenzij je de gok van weinig keuze en ultra last minute neemt. Het kan veel rust geven om het alvast geregeld te hebben: er is nu nog keuze in accommodaties, beschikbaarheid  en bestemmingen, ook in de schoolvakanties, als je daar aan vast zit. Plus: instant voorpret!

Vroegboekkorting

Veel accommodaties, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties geven flinke kortingen voor vroege beslissers. Vroegboekkortingen gelden over het algemeen voor (pakket)reizen die ongeveer zes tot acht maanden voor de geplande vertrekdatum geboekt worden.

Zelf regelen of pakketreis?

Wil je extra rust, boek dan een pakketreis. Als 2021 iets heeft bewezen is dat je dan beter beschermd bent in geval van stakingen, personeelstekorten en ander onheil dan wanneer je zelf alles los boekt en het zelf moet oplossen als het niet gaat zoals verwacht. Ook pakketreizen zijn tegenwoordig vaak op maat te maken, het is het overwegen waard.

Keuze in vliegveld

Wordt het een vliegvakantie, dan heb je nu meer keuze in van welk vliegveld je vertrekt. Als je wat zuidelijker in Nederland woont, is het wellicht veel handiger om vanaf Rotterdam of Eindhoven te vliegen. Boek je vroeg, dan heb je meer kans dat er vakanties beschikbaar zijn met vluchten vanaf andere luchthavens. Zo bespaar je in één klap een hoop tijd, geld én moeite.

De keuze is reuze

Wil je het qua kosten in de hand houden, laat dan de Spaanse Costa's, Griekse eilanden en Franse Côte d'Azur links liggen en kijk of elders geen pareltjes te vinden zijn waar je aanzienlijk betaalbaarder vakantie kunt vieren. We tippen Montenegro, Albanië en Transsylvanië.

Nederland, vakantieland

Nederland is de afgelopen jaren mateloos populair geworden als vakantieland. Wil je een echt bijzonder huisje in het bos of op het strand, dan is dit het moment om je te oriënteren en eventueel al te boeken – het kan heel snel gaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in