Museum de Fundatie

Museum de Fundatie

Op 14 oktober openen in Museum de Fundatie vier tentoonstellingen: Wolfgang Mattheuer, Frénk van der Linden, Jan Banning en Markus Matthias Krüger.

Hoewel de voorbereidingen op 7 en 8 oktober nog in volle gang zijn, krijgen NOUVEAU-lezers tijdens het Cultuur & Museum Weekend een exclusieve preview. In de Wolk, de uitbouw op het dak van het neoclassicistische gebouw, komt de tentoonstelling Frénk van der Linden –  Onder Hollandse helden, een dialoog tussen journalistieke portretten en beeldende-kunstportretten. In zijn interviews streeft Van der Linden ernaar het bestaande beeld van zijn gesprekspartners een nieuwe dimensie te geven. Tegelijkertijd beseft hij dat een portret een momentopname is en tot op grote hoogte wordt gekleurd door de bril van de maker. De tentoonstelling in de Fundatie is dus een ode aan het portretgenre, maar ook een relativering ervan.

Waarheid en schoonheidOnder Hollandse helden toont 25 portretten, van onder anderen Joseph Luns, Johan Cruijff, koningin Beatrix, Lennaert Nijgh, Herman Brood en Neelie Kroes, allemaal geïnterviewd door Van der Linden en tevens te zien als schilderij, beeld, tekening, grafisch werk of foto. Vragen die de tentoonstelling oproept: hoe verhoudt een journalistiek portret zich tot een kunstportret? Zit ook bij een journalistiek portret de hand van de maker ‘in het doek’? Hoe zie je dat? Gaat het om waarheid of schoonheid? Op welke manier kunnen die twee samengaan? De Wolk biedt overigens een spectaculair uitzicht over de historische binnenstad van Zwolle. Verder zijn in het museum topstukken te zien van o.a. Vincent van Gogh, William Turner, Isaac Israels en Karel Appel. 

V.l.n.r. werken van Lucebert, Antonio Saura, Isaac Israëls en Neo Rauch

Museum de FundatieBlijmarkt 20Zwolle