Moederdag viert haar 110ste verjaardag!

moederdag fifties moeder cadeautje
© Getty Images

Moederdag, dat is ontbijt op bed, kettingen van geverfde pasta, bloemen, parfum en andere liefdevol bedoelde verwennerijen. En die dag waarin alle moeders, moeders van moeders, bonusmoeders, schoonmoeders, pleegmoeders en andere moederfiguren in het zonnetje wordt gezet, viert vandaag haar 110ste verjaardag.

Belgische vondst

Veel mensen denken dat het een Amerikaanse vondst, bedacht vanuit een christelijke traditie om moeders te verheffen en te vereren. Maar het zijn toch echt de Belgen die er in 1913 mee zijn begonnen. De Antwerpse schepen Frans Van Kuyck schreef toen zijn pamflet ‘De dag des moeders’. 

Moeder als spil van het gezin

Dat was bepaald geen progressief werkje. Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie, en in het bijzonder de rol van de moeder in het gezin.

Moederdag als cadeautjesfeest

Nederland haakte een jaartje later aan, de Nederlandse afdeling van het Leger des Heils introduceerde het feest met datzelfde idee. En toen de leden van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zich realiseerden hoeveel commercieel potentieel 'Moederdag' qua omzet te bieden had, werd het een fenomeen waar bloemisten, chocolatiers, parfumerieën én moeders in alle soorten, maten en vormen blij van worden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in