Zie jij wat er niet klopt aan deze foto?

Door Kim Veldema
Zie jij wat er niet klopt aan deze foto?

Op deze mooie familiefoto zie je het leven zoals het was in het begin van 1900. Maar is alles wel wat het lijkt?

Op het karakteristieke portret zien we Elizabeth Venetta Fraser en naast haar staat haar dochter, Esther Winifred Roberts.

Zondagse klerenDe vrouwen worden vergezeld door twee kleine kinderen; de jongen (4), zittend op schoot bij de oudere vrouw, en een jong meisje van zes jaar. Allemaal dragen ze hun 'zondagse kleren' en grootmoeder oogt trots met haar chique veren hoed. 

Zie jij wat er niet klopt aan deze foto?

Nog geen krasjeDe kinderen lijken gereserveerd maar ontspannen, zoals het meisje haar pop vasthoudt en het jongetje op schoot zijn handen vouwt. Het beeld, afkomstig uit het Australische Victoria, is in goede conditie, volgens de nazaten van de dames op de foto. De prent is scherp, zeker voor die tijd, en heeft nauwelijks krasjes.

Lees ook: Bijzonder: vrouw maakt sieraden van oude liefdesbrieven van haar grootouders

Verbazing alomKunstenares en moeder van twee kinderen, Karen Alsop, zette de foto onlangs online en haar mailbox stroomde vervolgens vol met berichten over hoeveel de kinderen op de oude foto lijken op het kroost van Karen zelf, Jazzlyn en Asher. Uren nadat ze de foto met de wereld had gedeeld, liet Karen weten dat het een samengestelde foto was: ze had haar kinderen in de foto 'gefotoshopt' (maar dan nóg nauwkeuriger) met hun voorouders, waardoor het beeld bijna een unieke reis door de tijd lijkt.

Zie jij wat er niet klopt aan deze foto?

Oude foto in opa's spullen"Dit is het moment waarop mijn kinderen hun over- over- over- overgrootmoeder ontmoetten", vertelde Karen Alsop aan de Daily Mail Australia. "Mijn moeder ontdekte de oude foto in mijn opa's spullen, en langzaamaan ontstond het 'tijdreis idee' in mijn hoofd. Ik besloot kleding uit die tijd te kopen én om mijn kinderen model te laten staan."

Karen en Asher poseren voor de 'oude nieuwe foto'.

Twee druppels waterMaar de kunstenares had niet verwacht dat ze zóveel reacties zou krijgen op de gemanipuleerde foto - en velen geloofden in eerste instantie echt dat de kinderen uit 1900 stamden en als twee druppels water leken op Jazzlyn en Asher. "Zelfs mensen die heel dicht bij de familie staan, waren met stomheid geslagen. Slechts een paar dachten dat ik het beeld had gefotoshopt. Het was grappig om iedereen daarna de waarheid te vertellen." De reacties waren heel positief.

Zie jij wat er niet klopt aan deze foto?

'Ze weten iets meer van hun geschiedenis'"Je had ons goed te pakken!", schreef iemand geamuseerd. En dat Karen het grapje tot in perfectie had doorgevoerd, blijkt wel uit de tijd die zij eraan kwijt was: inclusief de shoot en het bewerken, kostte het maar liefst een week. "Het was een mooi project en op deze manier weten mijn kinderen weer iets meer van hun geschiedenis." Heel bijzonder, vinden wij. Koesten die foto.

Zie jij wat er niet klopt aan deze foto?

Bron: Daily Mail Australia