Huh, hoezo zijn butlers booming?
Het jaar heeft al heel wat comebacks op zijn geweten, van een obsessie met heritage zuurdesembrood tot #cottagecore, maar deze hadden we niet aan zien komen: bij headhunters voor de zeer rijken wemelt het van de vacatures voor butlers, gouvernantes en kameniers.
"We hadden altijd wel een paar gouvernantes in onze bestanden, maar sinds covid-19 en de bijbehorende beperkingen wil iedereen er eentje," zegt Anita Rogers van British American Household Staffing, een uitzendbureau voor buitengewoon rijke families in Amerika, Engeland, Zwitserland en Monaco. "Dat is ook wel logisch als je denkt aan wat kinderen de afgelopen maanden allemaal tekort zijn gekomen aan structuur en onderwijs."
De moderne gouvernante is niet te vergelijken met Mary Poppins, haar taken liggen meer op het gebied van scholing dan op manieren leren. Een gouvernante is nu vooral iemand net onderwijservaring op verschillende niveaus, die haar talen spreekt en bijvoorbeeld ook muziekles kan geven. Alles om de ouders maar thuisonderwijs te besparen, zeg maar.
Het betaalt goed: een gouvernante verdient vanaf 150.000 dollar per jaar, een estate manager kost tussen 200.000 en 4000.000 dollar, 120.000-200.000 dollar voor een persoonlijk assistent of house manager op dit niveau. Verder ongeveer 100.000 dollar voor een klassieke zorgende nanny, 130.000-180.000 voor een private chef en zo'n 140.000 voor een eigen butler.
Alles om de beperkingen maar zo rustig en comfortabel mogelijk door te komen. Nieuwe must-have in dit arsenaal is de lady's maid, ofwel kamenier.
Die moet in dit geval niet alleen kunnen kappen en knippen en de basisvaardigheden van een schoonheidsspecialist onder de knie hebben, maar ook weten hoe ze kostbare designer wear moet wassen en repareren.
En de butler 2.0? Die dubbelt vaak als huismanager en sommelier. En hoewel de verhoudingen niet meer zo ouderwets zijn als in Downton Abbey wordt geschetst, zijn er toch regels: de nanny mag nooit een glas wijn met de ouders drinken, ook niet als die haar zelf uitnodigen en het personeel moet zo onzichtbaar mogelijk blijven. Sommige dingen veranderen nooit.
Foto's (c) Netflix
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in