• Lifestyle

Karin verwelkomt kleinzoon Sev in haar leven

Door Karin Kuijpers
Karin verwelkomt kleinzoon Sev in haar leven

'Ik ‘oma’? Moet je daar niet stokoud voor zijn?'

Het valt nog niet mee om na ruim dertig jaar huwelijk weer op jezelf te wonen, ervaart Karin Kuijpers, die in Nouveau over haar nieuwe leven schrijft. Deze keer: nieuw lid van de familie, nieuwe namen. 

"Hoe drie letters je gelukkig kunnen maken. Of beter gezegd: zes. O-M-A en S-E -V. De O-M-A ben ik sinds acht weken, vier dagen, drie uur, achtenveertig minuten en twaalf seconden.

S-E-V is de naam van mijn kleinzoon, Sev. Ik spreek het uit met een zachte v, beetje op zijn Frans.

Sev kwam pijlsnel. Ik reed net door de wasstraat toen mijn schoonzoon belde, dat ik als een speer moest komen. Ik zou hen naar het geboortecentrum brengen, maar mijn dochter Fleur had al bijna negen centimeter ontsluiting. Ik liet de schoonmaak van het interieur voor wat ie was en spoedde mij naar hun huis, waar Fleur bij de deur een perswee kreeg.

'Als een ware ambulancezuster loodste ik mijn liefsten door rode verkeerslichten'

Holymoly, hop hop in de auto en als een ware ambulancezuster loodste ik mijn liefsten door rode verkeerslichten naar de ingang van het Erasmus MC, alwaar mijn eerste kleinkind zijn leven op aarde aankondigde.

Door corona mocht ik niet mee naar binnen. Ik had honger en kocht een broodje filet americain om terug op de afdeling voor de deur van de kamer luistervink te spelen.

'Het eten van filet americain voelde opgepast terwijl mijn dochter kermde van de pijn'

Het eten van filet americain voelde ongepast, terwijl mijn dochter kermend van de pijn haar geboorteritueel aan het voltrekken was. Ik was voorbereid om uren op de gang te staan, maar na twaalf minuten hoorde ik de eerste levenskrijs van Sev. SEV. Míjn kleinzoon, net zo pijlsnel geboren als indertijd mijn Fleur.

'Moest oma niet vervangen worden door bijvoorbeeld gangsta granny?'

Dat ik oma zou worden, vond ik in het begin een beetje raar. Leuk voor mijn dochter en die fantastische vent van haar, maar ik ‘oma’? Moet je daar niet stokoud voor zijn? Moest oma niet vervangen worden door bijvoorbeeld gangsta granny, om de rol wat stoerder te maken? Kim Feenstra, die ik interviewde en zelf zwanger was, vond dat ik kortzichtig dacht. ‘Kaar, hoe mooi is het dat je in je leven ook een keer oma kunt worden. Dat er één iemand op de wereld is die jou oma noemt? En je bent toch niet alleen een oma? Je bent ook een vrouw, moeder, minnares. Geniet van het woord, omarm het.’

'Veel mensen vinden het leuk om me geen Karin meer te noemen, maar oma'

Ik besloot dat ze gelijk had. Wel viel het me op dat heel veel mensen het leuk vinden om mij geen Karin meer, maar oma te noemen. Tikkeltje plagerig, ik kan het hebben. Want weet je wat het is? Oma zijn is allemachtig prachtig. Sev is een magisch mannetje, een engeltje uit de hemel, dat moedig zijn weg zoekt naar dat wat leven heet.

'Voor mij betekende Sev simpelweg een wolk van geluk'

Overrompelende weken voor de nieuwbakken ouders. Onzekerheid, tekort aan adem van geluk, hormonale rollercoasters, opstartende melkfabriek, nooit meer een leven samen. Voor mij betekende Sev simpelweg een wolk van geluk. Hij voldoet aan alle clichés: dat je als oma alleen de lusten hebt, niet de lasten, en dat het toch voelt alsof het je eigen kind is.

Hij zorgt er zelfs voor dat mijn datingdriften naar een laag pitje verschuiven. Want: S-E-V first."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in