Is het schitterende noorderlicht vannacht weer te zien?

Door Ella Vermeulen
Noorderlicht Terschelling februari 2023

Het hangt een beetje van de bewolking af…

Geluksvogels die in de nacht van zondag op maandag wakker en buiten waren, konden prachtig, veelkleurig noorderlicht in Nederland zien. Dat komt wel vaker voor, maar zelden is het in grote delen van het land te zien – zelfs boven Vlaanderen kon het worden gefotografeerd. De openingsfoto is genomen op Terschelling.

De lucht kleurde vooral rozerood en groen. Het noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, ontstaat wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool binnendringen in de dampkring.

Deze deeltjes hebben enorme snelheden van honderden kilometers per seconde en botsen na het binnendringen op stikstof- en zuurstofdeeltjes hoog in onze atmosfeer, zo tussen de 100 en 300 kilometer hoogte.

Deze botsingen zorgen ervoor dat de deeltjes in onze atmosfeer een verhoogd energieniveau krijgen. Om van dit verhoogde energieniveau af te komen, zenden de deeltjes energie uit in de vorm van licht: het noorderlicht.

De vraag is nu of het in de nacht van maandag op dinsdag weer te zien zal zijn. Het zou zomaar kunnen, al zijn er wel wat mitsen en maren. Zo zal er in het noorden en westen van Nederland veel bewolking zijn en is het licht in het zuiden en oosten minder zichtbaar.

De omstandigheden zijn dus minder gunstig, maar met opklaringen tussendoor is er toch wel een kans dat je het kunt zien (een paar wolken zijn geen bezwaar). De beste plek daarvoor is de kop van Noord-Holland, de Waddeneilanden en de kust van Groningen. Hoe noordelijker je gaat en hoe minder lichtvervuiling er is op de plek waar je staat, hoe zichtbaarder het zal zijn als er geen dik wolkendek hangt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in