Is drinken écht het nieuwe roken?

Door Caroline Griep
Is drinken écht het nieuwe roken?

'Straks mogen we helemaal niks meer!' Wees gerust, niemand wil je je glas wijn verbieden, alleen...

Zo vlak voor kerst was het ineens weer in het nieuws: dat zo weinig mensen de gezondheidsrisico’s van alcohol kennen. Lekker getimed terwijl een groot deel van de Nederlanders die avond waarschijnlijk aangeschoten thuis zou komen van de kerstborrel. Toch is de bewustwording rond dit onderwerp belangrijk. 

Zelf dronk ik jaren serieus meer dan goed voor me was en toen ik vier jaar geleden borstkanker bleek te hebben, schrok ik me kapot van het feit dat er een relatie bleek te bestaan tussen alcohol en borstkanker. Ik ben genezen van de kanker en drink geen alcohol meer. Mocht het terugkomen, dan wil ik het mezelf niet hoeven verwijten. Daarom zat ik vrijdagavond als ervaringsdeskundige in Nieuwsuur om er iets over te zeggen. 

Begrijp me goed: niemand hoeft van mij te stoppen met drinken. Als jij zo nu en dan geniet van een glaasje en maat kunt houden, good for you! We doen allemaal op zijn tijd weleens iets wat niet 100% goed voor ons is en dat geeft niets.

Struisvogelen

Maar als jij vaker drinkt dan goed voor je is drinkt en daar de volgende dag ook nogal eens spijt van hebt, dan is het misschien niet zo gek om eens te stoppen met struisvogelen en je te verdiepen in de gezondheidsrisico’s. Het klinkt cru, maar het aantal borstkankerpatiënten neemt niet voor niets toe, daar is echt een verband met het feit dat vrouwen steeds meer zijn gaan drinken. En ja, ook vrouwen die nooit drinken kunnen borstkanker krijgen, alcohol is niet dé oorzaak, maar het kan wel een trigger zijn. In dit artikel leg ik uit hoe dat precies zit en vertel ik ook mijn eigen verhaal.

Niks meer mogen

Het is een onderwerp waar heel veel over te zeggen is en waar, geloof me, ook heftig over wordt gediscussieerd. En dat zal in 2020 niet minder worden, want de overheid gaat een grote bewustwordingscampagne lanceren. ‘Jeetje, drinken wordt zeker het nieuwe roken, straks mogen we niks meer’ heb ik al verschillende keren gehoord. Maar daar gaat het niet om hè: het gaat er om dat als je je bewust bent van de risico’s je er zèlf voor kunt kiezen om nare kwalen en ernstige ziektes te voorkomen. 

Afhankelijk van drank?

Vorig weekend werd dit artikel in Vrij Nederland het meest gelezen: Succesvol, sociaal en afhankelijk van alcohol: de High Functioning Alcoholic. Ik denk dat dat niet voor niets zo is. Je hoeft niet in de goot te liggen om veel te afhankelijk van alcohol te zijn en veel mensen vragen zich af of ze inmiddels niet op het randje balanceren, of daar misschien al overheen zijn gekukeld. Mocht je daar in 2020 iets aan willen doen, veel meer informatie vind je op deze sites:

Ontwijnen - detoxcoach Jacqueline van Lieshout begint weer met haar online cursus Dry January

De kunst van nuchter leven - Petra Moes geeft trainingen

Kick your habits

Zet je alcoholgebruik op pauze met Ik Pas

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in