Nederland is een botanische tuin rijker!

Nederland is een botanische tuin rijker!

Van moerbei tot mammoetboom in Artis.

Naast héél veel dieren beschikt Artis ook over een zeer bijzondere bomencollectie. Bijzonder genoeg om zich vanaf nu officieel een botanische tuin te mogen noemen.

Zoiets gebeurt niet zomaar, tijdens de laatste algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van de Botanische Tuinen (NVBT) verkreeg ARTIS het predicaat mede vanwege haar bijzondere bomencollectie en de educatieve verhalen en activiteiten rondom de planten- en bomenwereld. 

Nederland is een botanische tuin rijker!

De status is een erkenning van het groene erfgoed van het ARTIS-park. Hier staan meer dan 700 bomen van ruim 200 verschillende soorten, die de status van Arboretum hebben. Ook struiken, een- en meerjarige planten, duizenden bloembollen en zelfs kamerplanten zijn te vinden in het park, dat al sinds 1838 een groene oase is. 

Nederland is een botanische tuin rijker!

Sommige bomen staan al eeuwenlang in het park en zijn zelfs ouder dan ARTIS zelf, zoals de oudste boom van Amsterdam, de Heijmans-eik. Deze is geplant in de late 18-de eeuw.

Nederland is een botanische tuin rijker!

Uniek is ook de Wollemia-den, die pas in 1994 is ontdekt in het Australische Wollemi National Park. Er zijn minder dan honderd exemplaren van deze boom in het wild en omdat de boom zo zeldzaam is, mag hij alleen onder licentie gekweekt worden. Een nakomeling hiervan is in ARTIS te zien.

Nederland is een botanische tuin rijker!

Ook de kustmammoetboom, de hoogste boomsoort ter wereld, kun je in het park vinden. De stam van deze boom groeit altijd kaarsrecht omhoog, tot wel 115 meter. Een andere bijzondere boom is de 'Anne Frank-boom'. Een zaailing van de witte paardenkastanje die Anne Frank vanuit het zolderraam van het Achterhuis zag. Toen deze boom ziek bleek te zijn, zijn er verschillende zaailingen opgekweekt en over de hele wereld verspreid. Ook ARTIS heeft een exemplaar gekregen. Naast alle dieren is al het bijzondere groen óók een reden voor een bezoekje. Wel even vooraf online reserveren in verband met de coronaregels ? !

Foto's (c) Artis, Botanische Tuinen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in