Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum

In Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam opent tijdens het NOUVEAU Cultuur & Museum Weekend de tentoonstelling Gamechangers | maritieme innovaties. 

Ter ere daarvan ligt dit weekend de indrukwekkende Clipper Stad Amsterdam aan de steiger van het museum. Je kunt dus niet alleen als een van de eersten de tentoonstelling bezoeken, je hebt ook de unieke gelegenheid deze imposante driemaster te bezichtigen. 

Uitvinders  Nederland is een land van maritieme uitvinders. Al eeuwen lang wordt hier op en rond het water volop geïnnoveerd. Sommige ogenschijnlijk eenvoudige uitvindingen hadden een enorme impact op de ontwikkeling van Nederland. Zo gaf het haring kaken aan boord van schepen de Nederlandse visserij een belangrijke impuls. Door deze unieke vismethode werden de Hollanders de grootste leveranciers van haring in de zestiende eeuw, waardoor de economische groei toenam. En zonder de uitvinding van de houtzaagmolen had de Republiek der Nederlanden in de Gouden Eeuw nooit de grootste koopvaardijvloot ter wereld kunnen opbouwen. Gamechangers laat zien dat de geschiedenis van maritieme innovaties en de geschiedenis van Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De tentoonstelling voert je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. Van Cornelis Drebbels eerste werkende duikboot uit 1620 tot de futuristische Ortega Submersible, de winnaar van de Piet de Jong Innovatieprijs 2016. En van het snelste vrachtschip van de Gouden Eeuw tot de 3D-printer, die vrachtschepen misschien wel overbodig gaat maken.Kom naar Het Scheepvaartmuseum en duik in de wereld van visionaire pioniers, betrokken mensenredders, maar soms ook gevaarlijke oplichters. Het ScheepvaartmuseumKattenburgerplein 1Amsterdam

Opengewerkt model van een compoundmachine met binnencilinder (hogedruk) en  buitencilinder (lage druk), gebouwd  door R. Meijer, 1873.