Genieten à la Máxima in dit Amsterdamse tophotel

Genieten à la Máxima in dit Amsterdamse tophotel

Achttien uur lang vertoeven met uitzicht op het Paleis op de Dam. Nouveau-lezeres Doret probeerde het splikspinternieuwe W-Hotel uit: om te slapen, de wellness te proberen en te dineren bij één van Máxima’s favoriete adresjes: Mr Porter.

Doret: “Met gretigheid zeg ik JA! als vriendin K. vraagt of ik met haar 24 uur in het W Hotel in Amsterdam wil doorbrengen. Even de alledaagse work / life stress van je af laten glijden in een vijfsterrenomgeving, wie wil dat nou niet?

De portiers zijn filmster-knapBij aankomst doet de entree on-Nederlands aan. De portiers heten hier conciërges, zijn filmster-knap en spreken me in keurig Engels aan. De dame bij de receptie wijst op een wel heel bijzondere service: Whatever/Whenever. 24 uur per dag kun je vanuit je kamer bestellen wat je maar wilt, zolang het legaal is. Mijn associatieve hoofd slaat direct op hol en ik hoor mezelf mompelen: “Kan er dan bijvoorbeeld ook een fijne meneer worden bezorgd?” Het meisje kijkt me ongelovig aan, pruttelt wat onverstaanbaars en wijst me snel de lift. Gelukkig komt K. net binnenvallen.

Genieten à la Máxima in dit Amsterdamse tophotel

Toerist in eigen stadAangekomen op onze kamer, met fijn vrij uitzicht, staat haar favoriete wijn koud in een koeler. Gelukkig ligt dry januari inmiddels weer achter ons en zit de vijf in de klok dus toasten we niet veel later op ons ‘toerist in eigen stad’-avontuur.Het W Hotel bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen gebouwen met elk een eigen stijl en identiteit. Daar waar het Exchange-gebouw zich kenmerkt door het vooruitstrevende moderne design, zijn het in het BANK-gebouw - waar wij logeren - juist de historische elementen die in het oog springen.

Speelse luxe en elegantieBANK, de naam verklapt het al, huist in het voormalige KAS Bank gebouw en telt 66 kamers en suites, waaronder de 184 m2 tellende E WOW-suite met uitzicht op de gracht. De inrichting van de kamers stralen speelse luxe en elegantie uit. De door de Nederlandse textielontwerpster Aleksandra Gaca ontworpen zwart met gouden bedspreien en minibars in de vorm van een gouden kluis refereren aan de bijzondere historie van het gebouw.

Genieten à la Máxima in dit Amsterdamse tophotel

Máxima luncht er ookDineren doen we in Mr Porter aan de overkant, waar ook koningin Máxima al eens met vriendinnen voor de lunch aan schoof. Als je vanuit de lift op de 6e verdieping aankomt, loop je tegen een enorme transparante vlees-droog-kast aan. Hier hangen de mooiste stukken vlees te rijpen, soms drie weken lang.Vleeschliefhebbers: zoekt niet verder. Eén vluchtige blik op de kaart van het moderne steakhouse en het water loopt me ogenblikkelijk in de mond.

Champagne, witte wijn én twee gin tonics (waarom toch…)Maar eerst spoeden we ons richting de 360 graden bar voor een glas bubbels. Dat eerste glas champagne drinken we bij het ‘zwembad’ op het dakterras met miljoen euro uitzicht. Op de achterkant van het Koninklijk Paleis op de Dam om precies te zijn. De staff is bijzonder attent en kosmopolitisch georiënteerd. En het eten verrukkelijk. De bloemkool komt in zijn geheel op tafel (20 minuten op 230 graden in de oven), de koe en de kreeft zijn niet voor niets gestorven.Maar het is vooral het sociale aspect waar het bij Mr Porter om draait: de inrichting is er op geënt sociale interactie te stimuleren. Missie geslaagd, want al snel komen we met onze Amerikaanse buurman in een geanimeerd gesprek over Donald Trump. Twee glazen champagne, een fles witte wijn én twee gin tonics (waarom toch…) verder doen we het licht van het restaurant uit en kruipen we onder de zachte hotellakens.

Genieten à la Máxima in dit Amsterdamse tophotel

‘Detox, Retox en Repeat’ De volgende ochtend is er spijt. K. ligt in haar eigen bed te kermen met een spijker in haar hoofd. Gelukkig is daar de geweldige Belle Epoque-entourage van restaurant The Duchess waar we een licht ontbijt tot ons nemen. De kunst, het meubilair en de verlichting spreken tot de verbeelding.Zo ook bij topmodel Doutzen Kroes, die er graag voor een high tea neerstrijkt. Na het ontbijt maken we een pitstop bij de X Bar voor een ‘Detox, Retox en Repeat’ en bewegen we ons met gezwinde spoed richting de spa, gelegen in de kelder achter een 4000 kg wegende kluisdeur in de voormalige kluis van de bank.

De ‘Diamonds don’t lie’-facialHet Israëlische ontwerpersduo Baronitz + Kronenberg heeft ook hier het zwart gouden thema doorgevoerd en dat blijkt de ultieme achtergrond voor de op maat gemaakte exclusieve behandelingen, zoals de ‘Diamonds don’t lie’-facial die huidveroudering tegen belooft te gaan met puur diamantpoeder. De spa heeft zeven behandelruimtes, een sauna, stoomcabine, hot tube en zwembad. We dompelen ons in verrukkelijk water onder en zweten onze kater er uit in de sauna. Tussendoor ontstaan creatieve plannen om de wereld mooier en beter te maken. Wat ons betreft is de missie van het W Hotel geslaagd, deze locals hebben genoten van achttien uur vertoeven in kosmopolitische sferen.”

Genieten à la Máxima in dit Amsterdamse tophotel

W-Hotel, Spuistraat 175, Amsterdam, wamsterdam.nlMr Porter, mrportersteakhouse.comThe Duchess, the-duchess.comAway Spa, awayspa.wamsterdam.com