Muzikale rondreis door Afrika in Amare

Muzikale rondreis door Afrika in Amare

Afrique is het 4de deel van Grand Atlas. 

Voor de liefhebbers van klassieke muziek, maar dan net even anders dan de klassiekers heeft het Residentie Orkest iets bijzonders in petto: de wereldpremière van Richard Rijnvos’ compositie Afrique.

Op het programma staat verder Mendelssohns Derde symfonie. Studenten slagwerk van het Koninklijk Conservatorium verzorgen in de foyers het voorprogramma.

Grand Atlas

Afrique is het vierde deel van het prestigieuze project Grand Atlas, een zevendelige cyclus voor orkest, waaraan Richard Rijnvos tien jaar geleden is begonnen. In elk deel verbeeldt de componist een ander continent en integreert hij de lokale muziektradities in zijn partituur.

Afrique is een muzikale rondreis over het continent, die begint in Egypte en via Oeganda, Botswana en Kameroen eindigt in Senegal.

Afrikaanse instrumenten

Met respect en belangstelling voor de geluidswerelden van de diverse landen verklankt Rijnvos het werelddeel met instrumenten zoals de mizmar (hobo-achtig), de darbuka, duff en duhulla (trommels), de embaire (een soort xylofoon), de rietfluit ditlhaka en tenslotte de sabar.

Een van de bekendste pioniers van de sabar-drumtraditie was Doudou N'Diaye Rose (1930- 2015). Ter nagedachtenis aan de maestro eindigt Afrique met een orkestrale remix van zijn legendarische Rose Rhythm.

Schotse Hooglanden 

Aansluitend aan Afrique speelt het Residentie Orkest Mendelssohns Derde symfonie. De Schotse Hooglanden maakten op de componist een onuitwisbare indruk. Aan zijn familie schreef hij: "Ik geloof dat ik hier het begin van mijn symfonie heb gevonden."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in