Lookbook Paradiso: portret van een muziektempel

Lookbook Paradiso: portret van een muziektempel

Kleurrijke feestgangers en nachtvlinders in Amsterdam.

De bekendste poptempel van Nederland is al héél lang dicht. Voor wie het nachtleven mist, maakte Studio Wesseling het fotografieboek Lookbook Paradiso.

In 2018 bestond Paradiso 50 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum besloten fotografen Floor Wesseling en Marques Malacia van Studio Wesseling een reportage te schieten over Paradiso en het Amsterdamse nachtleven. In een jaar tijd bezochten zij zeker 20 van de meest uiteenlopende feesten en concerten in de Amsterdamse poptempel; van een uitbundig Ballonnenfeest tot een intiem jazzconcert.

Lookbook Paradiso: portret van een muziektempel

Hier maakten zij meer dan 500 portretten van Paradiso's markante bezoekers. Het levert een hedendaags overzicht op van de kleurrijke feestgangers en nachtvlinders in de hoofdstad. De fotografen steken hiermee de uitgaans-scene een hart onder de riem na een jaar waarin nachtclubs hun deuren moesten sluiten.

Lookbook Paradiso: portret van een muziektempel

Voor het maken van dit boek vond Studio Wesseling inspiratie in de zwartwitportretten van fotograaf Max Natkiel. Hij fotografeerde in Paradiso in de jaren '80, de krachtige gezichten van punkers en nachtbrakers en gaf zo een indruk van het nachtleven uit de tachtiger jaren.

Lookbook Paradiso: portret van een muziektempel
Floor Wesseling en Marques Malacia besloten deze keer geen snapshots of feestfoto's te maken. In plaats daarvan maakten zij individuele portretten van het diverse en wisselende publiek. Het boek Lookbook Paradiso bundelt al deze gezichten en illustreert hiermee de grote diversiteit van het uitgaanspubliek in Amsterdam.

'De kerk van de stad is kaal en hol. De roep om mensen galmt luid in de lege zaal'

"Amsterdam is een stad in balans: overdag is daar de pracht en praal van de grachtenpanden, 's nachts de kracht en energie van het nachtleven," zegt Floor Wesseling. "Nu de stad op slot is, mist het haar hartslagen, de stad is in winterslaap. De kerk van de stad is kaal en hol. De roep om mensen galmt luid in de lege zaal. Niemand die antwoordt, niemand die danst. Amsterdam, ik mis je gezicht."

Lookbook Paradiso: portret van een muziektempel

Het boek is verkrijgbaar via diverse boekhandels en via Studio Wesseling. Voor € 50,- van elk verkocht boek gaat € 10 naar Stichting Paradiso Amsterdam.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in