Kijken en huiveren: Monic Hendrickx in de nieuwe serie Arcadia

Arcadia
© Arcadia

Het zou zomaar kunnen, dat we in de toekomst echt steeds minder vrijheden hebben.

Must see-serie van nu: Arcadia, met in de hoofdrol Monic Hendrickx. Het budget van een miljoen per aflevering zie je er aan af: prachtige beelden, op een wat onheilspellende Sovjet-manier, en een verhaal dat je aan het denken zet.  

Arcadia

Na een grote ramp ontstaat een nieuwe samenleving, het eerder genoemde Arcadia. Hier wordt het lot van burgers bepaald door hun persoonlijke burgerscore.

Arcadia
© Arcadia

Je volgt de familie Hendriks die dankzij hun hoge scores op het gebied van IQ, opleiding en gehoorzaamheid een goed en veilig leven kan leiden. Vrij denken en bewegen wordt beperkt, voorstanders zeggen dat iedereen krijgt wat hij of zij verdient. Wie zich als goed burger gedraagt, kan rekenen op privileges, zoals de juiste gezondheidszorg.

Alles verandert wanneer blijkt dat vader Pieter met de scores van twee dochters heeft gefraudeerd. Hij wordt zonder pardon door Het Schild (het overheidsorgaan dat alles controleert) buiten het 'veilige' Arcadia gezet. Hoe houdt de familie zich staande? Kiezen ze voor elkaar? Of ieder voor zichzelf?

Actueel

Het is een serie over uitersten, over vrijheid versus comfort en over een maatschappij waarin alles door de overheid wordt gecontroleerd en of je dat moet willen. Denk aan de CoronaCheck app, maar ook aan de Europese digitale identiteit die er voor elke burger komt. En bijvoorbeeld de digitale euro: de kans is groot dat de Europese Centrale Bank daarmee precies registreert wie wat aan wie betaalt. Om bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan, moet iedereen privacy inleveren. 

Arcadia
© Arcadia

Het grootste angstbeeld, dat ook op sociale media veelvuldig gedeeld wordt, is dat de digitale euro 'programmeerbaar' wordt. Simpel gezegd: dat de overheid straks kan bepalen waar jij je digitale euro's aan uitgeeft. Bijvoorbeeld alleen aan duurzame producten.

Worden systemen gekoppeld, bijvoorbeeld met je ziektekostenverzekering, dan zou je in theorie met je digitale euro's geen roomboter meer kunnen kopen, als je cholesterolverlagers slikt. Zover is het allemaal nog niet, maar privacy is in deze ontwikkeling wel een dingetje en speelt ook in rol in de manier waarop de samenleving van Arcadia in elkaar zit.

Arcadia
© Arcadia

Mocht je de eerste aflevering van de Nederlands-Belgische serie Arcadia gemist hebben, je kunt hem terugkijken op NPO start. Vrijdag wordt de tweede aflevering uitgezonden op NPO3 en NPO Start en dan heb je nog zes delen dystopia te Nederland te goed.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in