Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royal ladies in het leger: deze prinsessen dragen een militair uniform

Er zijn een aantal prinsessen die een militaire training volgen.

prinsessen militair

Prinsessen die hun tiara's en muiltjes verruilen voor een militair uniform? Het komt vaker voor dan je denkt. We zetten een aantal royal ladies die een militaire training volgen op een rijtje.

Prinses Victoria: speciale opleiding

Recentelijk kondigde het Zweedse kungahuset aan dat prinses Victoria later dit jaar zal beginnen aan een speciale officiers-training om haar militaire kennis bij te spijkeren. Het is niet de eerste keer dat Vic zich aan een stel legerkistjes en camouflage-kleding waagt: in 2003 rondde ze namelijk al haar basistraining af.

“De kroonprinses zal gedurende de herfst van 2024 een speciale officierstraining beginnen om een dieper begrip te krijgen van tactieken, militaire wetenschap, en militaire strategie”, aldus het Zweedse hof. Hiermee wil de kroonprinses zich voorbereiden op een toekomstige rol als staatshoofd. Vooralsnog heeft koning Carl Gustaf geen signalen gegeven dat hij van de troon af wil zien, maar goed. Vic weet dat een verstandige meid overal op is voorbereid!

Prinses Leonor: driejarige training

In Spanje geldt dat de zittende vorst óók opperbevelhebber is van het Spaanse leger. En daarom heurt ’t erbij dat je je drie jaar lang laat afbeulen tussen je mederekruten tijdens een intensieve militaire training. Inmiddels studeert prinses Leonor al even aan de Academia General Militar in Zaragoza, waar ze afgelopen augustus begon.

NL Beeld / Action Press

Wanneer ze hier klaar is, staan er nog twee jaren bij de Spaanse marine en luchtmacht op de planning. Tussendoor strooit het Spaanse hof bovendien gul met kiekjes van de prinses. Van familie-afscheid tot serieuze ceremonie: we hebben volop kiekjes van de prinses in haar uniform. Het lijkt haar allemaal prima te bevallen, en de trotse blik van papa Felipe wanneer hij in een matchend uniform naast z’n oudste kan verschijnen? Die spreekt boekdelen.

Prinses Ingrid Alexandra: afzien in dienst

Dat de Noren de diensttijd van hun tweede-in-lijn bloedserieus nemen, bleek wel uit het verjaardagsportret dat zij dit jaar deelden van hun prinses. Geen galafoto of gezinskiekje voor prinses Ingrid Alexandra, maar een beeld waar de prinses au naturel te zien is in haar legerkloffie.

Naar verluidt zou de prinses exact hetzelfde behandeld worden als haar medesoldaten, en dat betekent: afzien! “Ingrid moet de vloer boenen, bedden opmaken en lessen bijwonen. We hebben dezelfde verwachtingen van haar als van al onze andere soldaten”, zou een insider verklapt hebben aan de Noorse krant NRK.

Prinses Elisabeth: standvastige soldaat

De Belgische prinses Elisabeth heeft inmiddels haar eenjarige legeropleiding alweer afgerond. Nu volgt zij in Oxford de studie History and Politics, maar het legerleven kon zij duidelijk niet volledig loslaten.

NL Beeld / Content Curation

Zo wisten verschillende bronnen vorig jaar al te melden dat de prinses niet van een zomervakantie zou genieten, maar met haar vroegere medestudenten mee zou gaan op kamp. Hiervoor volgde ze zelfs een set extra trainingen, om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk met alle state of the art snufjes van het Belgische leger mocht werken. Ook voor Elisabeth geldt dat haar rol als toekomstige Koningin der Belgen betekent dat zij met de tijd opperbevelhebber van het Belgische leger zal worden. En die taak neemt ze duidelijk bloedserieus!

Royalty
  • Beau Monde, The Daily Beast, AD.nl,
  • NL Beeld