Bellen op de fiets? Dat kan straks niet meer (door dit apparaatje)

Bellen op de fiets? Dat kan straks niet meer (door dit apparaatje)

Ben jij een fervent mobiele beller, die ook op de fiets graag gesprekken voert, muziek beluistert of nog even een kort appje (naar je lief) stuurt om door te geven dat je eraan komt? Dan word je niet blij van deze uitvinding...

De SaveDrivePod steekt een stokje voor bellen in het verkeer.

Ongeluk door smartphoneWe denken misschien allemaal dat we met gemak twee dingen tegelijk kunnen doen, maar niks is minder waar: bij één op de tien verkeersongelukken met fietsers is een smartphone betrokken. Met name jongeren vormen een kwetsbare groep; in de leeftijdscategorie 12 tot 24 jaar ligt dit percentage zelfs nog een flink stuk hoger. 

Bellen op de fiets? Dat kan straks niet meer (door dit apparaatje)

24 uur per dag bereikbaarWe zijn het gewend om 24 uur per dag bereikbaar te zijn en de buitenwereld voortdurend op de hoogte te houden van ons wel en wee van alledag, maar deze cijfers geven luid en duidelijk aan dat appen en bellen echt niet goed samengaan in het verkeer. Vorig jaar is er in de politiek nogmaals serieus gesproken over een verbod op fietsen en telefoneren - met tot op heden weinig resultaat. 

Lees ook: 5 simpele trucs om aan de 24/7 maatschappij te ontsnappen

Je denkt: als dat maar goed gaatOp de angst die ouders voelen als ze hun kinderen slingerend de straat uit zien fietsen met een smartphone in de hand, is de bedenker van SaveDrivePod handig ingesprongen. Met een mooi product dat zeer waarschijnlijk tot meer veiligheid zal gaan leiden. 

Bellen op de fiets? Dat kan straks niet meer (door dit apparaatje)

Dat verbod komt er toch aanDe SaveDrivePod is een apparaatje dat, ingebouwd op de fiets, via bluetooth contact maakt (middels een app) met de smartphonegebruiker die het voertuig bestuurt. Rijdt de bellende fietser 10 km per uur of harder, (waarmee hij/zij een serieus gevaar in het verkeer kan vormen), dan schakelt het apparaatje de smartphone automatisch uit.Geen oproep, liedje of WhatsApp-bericht dat dan nog tussen de fiets(er) en de weg kan komen. De SaveDrivePod is niet alleen ontwikkeld om de roekeloze tiener op zijn vingers te tikken, de gedachte erachter is juist om de gebruiker ervan bewust te maken dat bellen en fietsen, zeker bij een bepaalde snelheid, onverantwoord is. En daarmee de stap die op een dag toch gemaakt zal moeten worden, want een verbod zit er echt wel aan te komen, te vergemakkelijken. 

77% is tegen bellen op de fietsVolgens onderzoek van Maurice de Hond is al 77% van de Nederlanders tegen telefoneren op de fiets. Waaronder, uiteraard, een grote meerderheid van volwassenen. Met een geïnstalleerde SaveDrivePod brengt het fietsenmerk Gazelle binnenkort een primeur op de markt. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan het vervolledigen van de techniek en wanneer de fiets exact in de winkel zal staan, is nog niet bekend. 

Straks ook in de auto?De SaveDrivePod zal straks ook in auto’s geïmplementeerd (kunnen) worden. Zodra het voertuig in beweging komt, blokkeert het apparaat middels bluetooth alle telefoonfuncties en zal de bestuurder alleen nog handsfree kunnen bellen en van navigatie instructies gebruik kunnen maken. Of veel mensen uit eigen beweging voor de SaveDrivePad zullen kiezen, valt nog erg te bezien, daarom richt de ontwerper ervan zich voorlopig met name op werkgevers die ervoor zouden kiezen vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel. 

Nog even wachten dus, maar voor straks wellicht op naar een veiliger verkeer in Nederland.

Groot beeld: Hollandse Hoogte