Korte zomervakantie in ruil voor geen lockdown.
Nu corona een blijvertje blijkt te zijn, worden er links en rechts plannen geopperd om op de langere termijn het jaar anders in te richten en zo te voorkomen dat de samenleving steeds op slot moet.
Schuiven op de kalender
Denk dan aan carnaval en alle sportcompetities vooral in het late voorjaar en de zomer, kortere zomervakanties en grote events (beurzen, festivals, concerten) in de zomer.
Met daar tegenover dan in de donkere maanden kleinere theateroptredens en een langere kerstvakantie, omdat in de winter de kans op besmettingsgolven groter is.
Andere indeling van de kalender, het schooljaar, de competitie en winkels - laat het even bezinken
Maar ook: betere faciliteiten en regelgeving rond thuiswerken, voor wie dat kan, dat werknemers niet meer onder druk kunnen worden gezet om toch naar kantoor te komen.
En bovendien: andere inrichting van theaters, bioscopen en winkels, met meer oog voor ruimte, doorstroming, luchtzuivering en ventilatie. Zodat je gewoon weer naar een voorstelling kunt, maar minder op elkaar zit. Keerzijde: wie gaat het inkomstenverlies van minder bezoekers opvangen?
Op zoek naar perspectief
In combinatie met de basismaatregelen - en daar zou best eens een mondkapje bij kunnen gaan horen - zou het leven er dan weer redelijk normaal uitzien, zou de reguliere zorg weer op gang kunnen komen en zouden horeca, cultuurinstellingen, scholen en bedrijven open kunnen blijven.
Kies je voor niet weten wanneer je kunt dansen of een dansfeest buiten?
Simpel gezegd: kies je voor nog jaren onzekerheid rond carnaval of voor een volksfeest in de zomer? Niet weten wanneer je kunt dansen of een dansfeest buiten. Of een voetbalcompetitie die van maart tot oktober loopt met volle stadions of eentje volgens de traditionele kalender zonder publiek?
Leven met corona
'Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de samenleving, economie en zorg dusdanig aanpassen dat de risico's van toekomstige coronagolven makkelijker opgevangen kunnen worden?
Burgemeesters doen een voorzet in een plan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): "We realiseren ons meer en meer dat we moeten leren leven met corona." Doel is door nieuwe keuzes te maken de maatschappij minder kwetsbaar te maken voor coronamaatregelen.
Uitgangspunt is dat de dingen die voor de pandemie mogelijk waren, dat straks ook weer zijn
Ook het kabinet werkt aan een langetermijnstrategie voor de omgang met corona. Het plan daarvoor moet in maart afgerond zijn. Uitgangspunt is dat de dingen die voor de pandemie mogelijk waren, dat straks ook weer zijn, zij het op een iets andere manier of op een ander moment.
Verandering doet altijd pijn
Probleem is dat je te maken hebt met tradities: carnaval is bijvoorbeeld een christelijk feest met een bijbehorende kalender, de voetbalcompetitie wordt al tientallen jaren gespeeld zoals ie wordt gespeeld. Verandering gaat langzaam en schuurt hoe dan ook. Veel mensen hebben er moeite mee, hoewel ze rationeel het nut best kunnen inzien van een zomerfeest. Maar hoe dat dan zal voelen? De tijd zal het leren.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in