Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

6 Tips: zo gaan je tulpen langer mee

Merk jij dat je tulpen snel verwelken? Zo houd je ze langer mooi.

tulpen langer mee

De vogels beginnen te fluiten, het zonnetje gaat langzaam schijnen: het voorjaar komt eraan! Hoog tijd om je huis op te fleuren met een kleurrijk bosje tulpen. Wanneer je een bos tulpen koopt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Maar hoe voorkom je dat de tulpen snel verwelken of gaan hangen? Wij delen een aantal verzorgingstips.

1. Stengels recht afsnijden

We zijn natuurlijk gewend om bloemen schuin af te snijden, zodat ze zoveel mogelijk water opnemen. Toch beweren veel mensen dat tulpen juist beter récht afgesneden kunnen worden. Dit heeft er mee te maken dat tulpen in korte tijd veel water opnemen, waardoor de bovenkant zwaar wordt en de bloemen binnen no-time gaan hangen. Door de stengels recht af te snijden, houdt je de opening voor het water zo klein mogelijk en blijven je tulpen langer mooi.

2. Kies een hoge vaas

Tulpen groeien ontzettend snel, en zelfs nadat je ze in de vaas gezet hebt kunnen ze nog enkele centimeters langer worden. Kies daarom altijd voor een vaas die hoog genoeg is! Om de tulpen voldoende ondersteuning te geven, moet de vaas in ieder geval tot halverwege de stengels komen. Merk je dat de tulpen na een aantal dagen al weer te ver gegroeid zijn? Dan kun je er natuurlijk altijd nog een stukje vanaf snijden.

3. In de verpakking laten

Nog een tip om te voorkomen dat je tulpen gaan hangen: haal ze niet direct uit de verpakking, maar snijd ze af in het folie of papier en zet ze een uurtje mét die verpakking in de vaas. Hierdoor komen de bloemen goed in model, en blijven ze later ook beter recht op staan.

4. Pas op met zonlicht

Zet je boeketje niet in de volle zon, maar kies voor een koele plek zonder direct zonlicht. Tulpen zijn namelijk nogal lichtgevoelig, en zullen snel open gaan in de directe zon. Plaats ze daarnaast niet vlak boven de verwarming, want ook daar worden je tulpen niet gelukkig van.

5. Bodempje vers water

Hoewel tulpen heel blij worden van water, kun je de vaas beter niet tot de rand toe vullen. Sterker nog, je tulpen worden het meest gelukkig van slechts een bodempje koud water. Te veel water zorgt er namelijk voor dat de steel slap wordt, en dat willen we natuurlijk niet. Zorg er wel voor dat je het water regelmatig aanvult en ververst. Zo blijven je tulpen langer in leven!

6. Blijf uit de buurt van de fruitmand

Tulpen en de fruitmand? Geen goede combinatie. Fruit produceert namelijk ethyleengas, een soort verouderingsstofje. En dat stofje zorgt er ook voor dat je tulpen sneller verwelken! Zet je boeketje daarom niet vlakbij een fruitschaal, maar gun ze een ander plekje in je huis.

Lifestyle
  • Flair
  • Adobe Stock