5 museumgeheimen waar we héél nieuwsgierig van worden...

5 museumgeheimen waar we héél nieuwsgierig van worden...

Geheime valluiken en kunstwerken die aan het oog onttrokken worden of verborgen gangen achter nietszeggende deurtjes... Déze vijf geheimen kende we nog niet. En nu kijken we tóch een beetje anders rond in deze musea. Van het Guggenheim tot het Rijksmuseum...

Valdeur voor De Nachtwacht 

In de jaren dertig installeerde het Rijksmuseum een geheim ontsnappingsluik om zijn meest geliefde schat, de Nachtwacht van Rembrandt, te beschermen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schilderij geëvacueerd door deze brievenbus-achtige opening in de vloer van de galerij. 

5 museumgeheimen waar we héél nieuwsgierig van worden...

Fossielen op de trappen van Getty Center

Travertijn, een kalksteen uit de buurt van Tivoli, werd gebruikt voor de bouw van het Colosseum, de Trevi-fontein en een aantal Romeinse aquaducten.

De steen, die is bezaaid met oude fossielen die miljoenen jaren oud zijn, werd ook gebruikt om het Getty Center in Los Angeles te bouwen. Als je goed kijkt, kun je gefossiliseerde bladeren en botten in heel het museum zien.

Privédoorgang Uffizi, Florence

In 1564 gaf Cosimo de 'Medici aan Giorgio Vasari opdracht om een privédoorgang te bouwen die zou lopen van het Palazzo Vecchio (de zetel van de regering) over de rivier de Arno, naar het privéverblijf van de Medici’s: Palazzo Pitti.

De met kunst gevulde gang is vandaag nog steeds toegankelijk via een ongemarkeerde deur op de eerste verdieping van de Uffizi-galerij.

5 museumgeheimen waar we héél nieuwsgierig van worden...

Valse muur beschermt verborgen Miró 

Niet zo gek dat een van de meest opzienbarende visuele hoogstandjes van de stad een paar verrassingen voor je heeft. Een van die pareltjes is een valse muur gebouwd in de inham van de oprit van het Guggenheim Museum in New York.

Die verbergt de keramische tegelmuur Alicia van Joan Miró, 1965-67. Het werk werd uitgevoerd als eerbetoon aan wijlen Alicia Patterson Guggenheim.

5 museumgeheimen waar we héél nieuwsgierig van worden...

De Paus’ privé-bibliotheek (Vaticaans archief)

Meer dan 1.000 jaar pauselijke correspondentie verspreid over meer dan 85 kilometer boekenplanken is ondergebracht in deze zwaarbewaakte bunker achter de Sint-Pietersbasiliek.

Hoewel de toegang tot deze heilige codices en persoonlijke brieven enkel voorbehouden een aantal Vaticaans geleerden, heeft het Vaticaan in de afgelopen jaren de archieven geopend voor een select gezelschap journalisten.

Voor hen zijn enkele van de meest beroemde en fascinerende schatten gepresenteerd - waaronder het document van excommunicatie van Maarten Luther.

Bron: Architectural Digest. Beeld: ANP en Rijksmuseum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in