Zoveel kopjes koffie op een dag is gezond

Zoveel kopjes koffie op een dag is gezond

Heerlijk, een goede cappuccino of espresso. Het drinken van koffie kan goed zijn voor je gezondheid, mits je het zwarte goud met mate drinkt. Maar hoeveel kopjes koffie is nu gezond voor je? Wetenschappers aan de University of South Australia zochten het uit. 

“Naar schatting worden wereldwijd elke dag drie miljard kopjes koffie gedronken. Het maakt ons wakker, stimuleert onze energie en helpt ons te focussen. Maar hoeveel je daar precies van mag drinken was tot nog toe onbekend,” zo vertelt hoofdonderzoeker Elina Hyppönen van de University of South Australia, meldt Science Daily.

Gezondheidsvoordelen

Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat koffie je kan beschermen tegen verschillende ernstige ziekten, je vetverbranding een boost kan geven geeft en je lichaam kan beschermen tegen gevaarlijke stoffen.Veel van die gezondheidsvoordelen van koffie worden toegeschreven aan cafeïne. Maar diezelfde cafeïne kan bij een overdosis juist negatief uitpakken voor je gezondheid.

Onderzoek

De wetenschappers van de Australische universiteit bestudeerden voor hun onderzoek de gezondheidsgegevens van 350.000 Britse koffiedrinkers tussen de 37 en 73 jaar oud.

Zes koppen koffie per dag

En wat bleek? Om het koffie drinken gezond te houden ligt de grens bij zes koppen koffie per dag. Wie meer drinkt, heeft volgens de wetenschappers 22% meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten als gevolg van een hoge bloeddruk door de overdaad aan cafeïne.

“We weten dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt bij een hoge bloeddruk en dat laatste kan een gevolg zijn van excessieve cafeïneconsumptie,” aldus Elina Hyppönen. “Om het hart en de bloeddruk gezond te houden is het belangrijk dat mensen hun koffiegebruik beperken tot maximaal zes koppen per dag."

Bronnen: sciencedaily.com, margriet.nlBeeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in