Wat minder Facebook maakt aanzienlijk gelukkiger

Wat minder Facebook maakt aanzienlijk gelukkiger

Heerlijk: dagdromen op doktersadvies!

Niet dat we je nu willen missen op de tijdlijn van Nouveau, maar wie geen Facebook heeft, houdt meer tijd over en is gelukkiger. Dat blijkt een uit onderzoek van Stanford University, New York University en The National Bureau of Economic Research.

De onderzoekers voerden een experiment uit met 2.743 Facebook-gebruikers die een maand lang geen gebruik van de app maakten. De proefpersonen besteedden minder tijd online en spraken meer af met vrienden of familie. De deelnemers voelden zich beter zonder Facebook en scoorden beter op geluk, tevredenheid en hadden in het algemeen minder last van depressieve of angstige gevoelens.

De uitkomsten van het onderzoek sluiten deels aan bij het boek Afkicken van de smartphone van Dr. Thibaud Dumas is als neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne.

"Het gebruik van online media is op zich niet ongezond," zegt hij tegen Nu.nl. "Wat wél ongezond is, is de mate waarin we er gebruik van maken. Voor veel mensen is de mobiele telefoon het eerste dat ze pakken zodra ze wakker worden en het laatste dat ze wegleggen voordat ze gaan slapen."

"Ook fysiek zijn er nadelige effecten: veel zitten is sowieso niet gezond. Overmatig gebruik van mobiele apparatuur heeft bovendien effect op onze houding. Veel mensen zitten met gebogen nek naar hun scherm te turen. Ook de polsen en de ogen kunnen eronder lijden. En ook voor ons brein is dat overmatig surfen niet gezond."

Dumas pleit voor je telefoon vaker wegleggen en je hersens de ruimte geven om zich te vervelen of te dagdromen. "Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones," zegt hij.

"Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft. Wat ook uit onderzoek blijkt: minder tijd doorbrengen op sociale media verbetert ons welzijn enorm en vermindert het gevoel van eenzaamheid in nauwelijks drie weken."

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in