Waarom je vandaag nog om opslag moet vragen

Door Caroline Griep
Waarom je vandaag nog om opslag moet vragen

Iedereen weet dat je je op maandag vaak chagrijniger voelt dan op vrijdag. Maar Jet Sanders kwam nog veel meer te weten over hoe we ons op verschillende dagen voelen en gedragen. Ze ontdekte bijvoorbeeld dat we op vrijdagen en maandagen gemiddeld meer risico’s nemen dan op donderdagen. 

Als universitair hoofddocent op de London School of Economics analyseerde Jet Sanders onder meer Britse verkiezingspolls waaruit blijkt dat mensen op donderdagen behoudender stemmen dan op andere dagen. Maar ook uit statistieken van de FBI blijkt dat er op donderdagen veel minder overvallen, moorden en schietpartijen plaatsvinden dan op andere dagen – en dat op vrijdagen al die risico’s juist weer toenemen. 

Risico nemen

'Ik denk dat het goed is als meer mensen zich hiervan bewust worden', zegt ze in een interview in de NRC. Er moet nog veel meer onderzocht worden, maar gedacht wordt dat mensen meer risico nemen naarmate ze zich beter voelen. Dus dat je gedurende de week steeds vermoeider raakt, steeds meer risico’s gaat mijden – met donderdag als dieptepunt – en dat mensen op vrijdag weer grenzen overgaan omdat het bijna weekend is. Maar dat is nog slechts een hypothese.'

Huwelijksaanzoek

Tijdens haar TedTalk toonde Sanders foto’s van een huwelijk, van een condoom, een operatiekamer. Ze wil ermee laten zien dat de dagen van de week grote gevolgen kunnen hebben. Want ja, het maakt dus uit, zegt ze, op welke dag je naar de rechtbank gaat, op welke dag je wordt geopereerd, op welke dag je een huwelijksaanzoek doet.

Eng idee

Dat is best een eng idee, zegt ze. 'Maar als je de statistieken bekijkt is het misschien veiliger op een donderdag geopereerd te worden dan op een maandag. En om op een huwelijksaanzoek niet 'ja'’ te zeggen, maar 'vraag het me morgen nog eens'. En een revolutionair plan kun je op kantoor misschien beter niet op een donderdag voorstellen, een behoudend idee juist wél. En een nieuw, spannend product kun je wellicht beter op een vrijdag lanceren.” 

Opslag

Volgens Sanders kun je op maandagen en vrijdagen het beste om opslag vragen. Ontslag nemen kun je beter niet midden in de week doen, omdat je dan gemiddeld somberder bent. En ook niet op vrijdag, omdat je dan impulsiever kunt zijn, op donderdag neem je waarschijnlijk het meest wijze besluit. Handig om te weten aan het begin van deze nieuwe werkweek, doe je voordeel met deze TedTalk How the day of the week affects your decision.

Bron: NRC/Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in