Vergeet valium, neem een aquarium!

Vergeet valium, neem een aquarium!

Wuivende plantjes + kalme vissen = ontstressen.

In steeds meer huizen staat een aquarium. Dat is deels te danken aan het feit dat het tegenwoordig eerder objects d'art zijn dan bakken water met grint erin, maar deels ook omdat het zo lekker rustig maakt om naar een aquarium te kijken.

Vergeet valium, neem een aquarium!

Omdat de vissen rustig rondzwemmen word je zelf ook rustiger, je kijkt naar iets uit de natuur, het biedt afleiding en het werkt onthaasten in de hand.

Vergeet valium, neem een aquarium!

Volgens onderzoek van de University of Plymouth is het kijken naar vissen kalmerend en verlaagt het de bloeddruk. Nienke Endenburg, docent aan de Universiteit Utrecht en deskundige op het gebied van de relatie tussen mens en dier, beaamt dat op Nu.nl. "Uit dit onderzoek blijkt dat kijken naar vissen zorgt voor minder stress. Ook in eerdere studies zie je dezelfde resultaten."

Vergeet valium, neem een aquarium!

In literatuuronderzoek uit 2019, waarvoor negentien studies over de voordelen van interactie tussen mensen en vissen zijn bekeken en beoordeeld, zijn de onderzoekers ook voorzichtig positief. "De onderzoeksresultaten wijzen inderdaad op de positieve effecten van vissen op het welzijn van mensen", zo meldt de analyse. "Maar er moet nog meer onderzoek worden gedaan voor er harde conclusies kunnen worden getrokken."

Foto's (c) iStock, BiOrb

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in