Zen in de vorm van een blokje.
In navolging van het mateloos populaire kleuren voor volwassen wordt nu ook bouwen met lego ingezet als ultieme manier om een beetje innerlijke vrede te vinden. Voor het geval yoga niets voor je is en je wel eens wat anders wilt dan een legpuzzel ('Nog één stukje, dan stop ik'): het is lekker met je handen bezig zijn en er komt geen scherm aan te pas #realworld.
Elk jaar lanceert de Deense steentjesmaker zo'n vijftig producten speciaal voor volwassen bouwers, de AFOL's (Adult Fans Of Lego) en die dozen vliegen de toonbank over. Maar er wordt ook 'vrij' gebouwd, een kasteel voor Hamlet, bijvoorbeeld. "Je kunt je creaties in je eentje maken, maar ook met je kinderen of vrienden," zegt 'positiviteitsexpert' Abbie Headon die er een boek over schreef.
"Het helpt je focus, creativiteit en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen én het geeft een gevoel van welzijn en geluk," zegt Headon. "Het is een manier om te ontspannen en kalmer te worden. Je hoeft niet aan de slag met duizenden steentjes, het idee is dat je met een paar handen vol al leuke dingen kunt doen. Het boek is voor mensen die eigenlijk niet meer spelen terwijl dat zoveel vreugde kan geven en creativiteit kan aanboren."
De een vind het fijn om tweedimensionaal met de steentjes te werken, zoals Peter Laven die er kunstwerken mee namaakt.
En de ander werkt liever in 3D en bouwt met Lego Creator bijvoorbeeld de Taj Mahal (5923 stukjes, 350 euro).
Het kan zelfs tot kunst leiden: Yellow maakt deel uit van de reizende Lego-tentoonstelling 'The Art Of The Brick'. Kunstenaar Nathan Sawaya was een bedrijfsjurist die de vreugde van het spelen terugvond met Lego.